Evropska poruka za samit u Sofiji: Zapadnom Balkanu dati novu energiju, cilj ekonomski razvoj

Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana biće održan sutra u Sofiji. Prisustvovaće mu šefovi delegacija zemalja Zapadnog Balkana i Kosova, a do samo dan pred Samit nije bilo jasno hoće li učestvovati i Srbija. Srbiju će, ipak, na Samitu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, a delegaciju Kosova predvodiće predsednik Hašim Tači, u kojoj će biti i premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Upravo su se dvojica predsednika na kratko sastala večeras u prisustvu Mogerini, a kako beogradski mediji javljaju, „razmenili su nekoliko reči“. A nekoliko dana pred Samit, svoje učešće, upravo zbog Kosova, povukao je španski premijer Marijano Rahoj.

Rahoj je protestovao što se na Samitu Kosovo tretira kao država, te kategorički odbio da sedi za istim stolom sa Tačijem ili bilo kojim predstavnikom s Kosova, da se fotografiše ili razgovara sa njima, preneo je Tanjug.

Pošto su se ranijih dana slični stavovi čuli i od drugih zemalja koje ne priznaju Kosovo – Rumunije i Kipra, bugarski zvaničnici danima su nastojali da ubede članice da se neće dirati u statusna pitanja, a briselski portparol bugarskog predsedavanja EU Genoveva Červenakova još početkom aprila uveravala je da će Bugarska u potpunosti ispoštovati status neutralnosti Kosova.

Španija predstavljena, ali nižim diplomatom

Španija će ipak biti predstavljena na samitu u Sofiji, ali nižim diplomatskim zvaničnikom, najavljeno je pre nekoliko dana u Briselu.

Inače, zvanični Madrid je krajem aprila “izdejstvovao” da zajednička deklaracija, koja treba da bude objavljena tokom ovog Samita u Sofiji, na kraju nema potpis španskog premijera pored potpisa zvaničnika teritorije koja je sebe proglasila državom, jer podsetimo, Španija je jedna od zemalja koja ne priznaje nezavisnost Kosova, a koja i sama ima problem sa separatizmom unutar svoje države – sa Katalonijom.

Ipak, Rahoj se odazvao pozivu bugarskog premijera i došao u Sofiju dan pred Samit, a na zajedničkoj konferenciji za medije danas je rekao:

“Što se tiče mog prisustva na Samitu, verujem da je odluka koja je doneta najsigurnija i u skladu sa stavom koji zastupamo proteklih nekoliko godina. U svakom slučaju, želeo bih da naglasim da je konačna deklaracija neutralna što se tiče pitanja koja nas zabrinjavaju. Zahvaljujem se Bojku Borisovu što nam je tako dao šansu da ga podržimo,” kazao je Rahoj.

„Nekoliko razmenjenih reči“ između Tačija i Vučića

I dok mediji u Beogradu javljaju da su Vučić i Tači večeras „razmenili nekoliko reči“ i to u prisustvu Federike Mogerini, Tači je na svojoj Fejsbuk stranici izneo više detalja, kao i fotografija.

Potvrđujući da je stigao u Sofiju, te da je prvi sastanak imao upravo sa Federikom Mogerini i to o viznoj liberalizaciji i očekivanjima da će se Kosovo osloboditi viza za Šengen zonu ove godine, Tači je naveo i da se radi o „istorijskom samitu“.

„Sa Mogerini smo razgovarali i o neophodnosti nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom. A u tom slučaju, na inicijativu gospođe Mogerini, imao sam zajednički susret sa njom i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Složili smo se da konačna faza dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije počne u bliskoj budućnosti, uz jedinstvenu podršku EU, SAD-a i ostalih aktera.

Zbog toga, novi momentum zahteva mobilizaciju svih političkih snaga, civilnog društva i medija na Kosovu, jer će kraj procesa biti priznavanje Kosova od strane Srbije i naše članstvo u UN. Ovaj sastanak je dokaz posvećenosti Kosova dijalogu i dobrosusedstvu, samo dan pred samit u Sofiji,“ napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

Odvojen susret sa Mogerini večeras je imao i Vučić. Tanjug je javio da je srpski predsednik ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO.

„Da, dolazimo na dijalog, možete da ga zakažete kad hoćete, ali prvo da se završi započeti proces i formira ZSO, a drugi je uslov da je druga strana spremna na kompromisne razgovore. A da dolazimo na razgovore i da nam drže pridike o teritoriji, a samo ih teritorija zanima…to su stvari koje smo postavili na jasan način“, poručio je Vučić.

Vučić “prelomio” nakon razgovora s Borisovim

Inače, kako navodi Tanjug, odluku o učešću, Vučić je doneo nakon telefonskog razgovora sa bugarskim premijerom Borisovim, te najavio da će dati doprinos stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

On je bugarskom predsedniku rekao da će Srbija nastaviti da daje doprinos evropskoj agendi povezivanja regiona. Vučić je ranije, prilikom posete Bukureštu, rekao da ne bi bilo dobro da Srbija ne bude prisutna na skupu na koji dolaze najmoćniji evropski lideri

“Španija sebi može da dozvoli neprisustvovanje skupovima,” kazao je Vučić i dodao:

“Da kažete – ne možemo? Španija to sebi može da dozvoli, jer je u klubu, Srbija nije u klubu. Srbija mora da radi na svom razvoju,“ ukazao je Vučić i dodao da skup u Sofiji organizuju premijer i predsednik Bugarske Bojko Borisov i Rumen Radev, da će doći sve evropske zemlje i da Srbija „ne može da zabija nož u leđa“ Bugarskoj i kaže da je to „ne interesuje“, iako su oni Srbiju podržavali „na svakom mestu i na različite načine“.

Kurc i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom koji je ocenio da je Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu, te da se nalazi na dobrom putu.

“Predsednik Vučić pokrenuo je brojne reforme, imamo pozitivan ekonomski trend. Želeli bismo da i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidimo isto,“ rekao je Kurc i dodao se nada da će se približavanje Srbije EU nastaviti dalje pozitivno.

On od Samita takođe očekuje unošenje nove dinamike u proces približavanja zemalja regiona Uniji i da i dalje ostaje cilj – prijem novih članica sa Zapadnog Balkana 2025…

Vučić je poručio da od Samita očekuje da definiše da je budućnost Zapadnog Balkana put ka EU, iako znamo da je puno posla pred nama.

„Nadamo se da će Austrija nastaviti da pruža podršku“, ukazao je Vučić i dodao da put ka EU neće biti lak „jer je pred nama jedna od velikih prepreka Kosovo i Metohija, ali i umor od širenja u EU“.


Zaharijeva: Budućnost regiona je evropska budućnost

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva izrazila je nadu da će „dve zemlje“ Zapadnog Balkana postati članice EU do 2025. godine. Zaharijeva, koja je i zamenica bugarskog premijera, učestvujući danas na konferenciji Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta rekla da je budućnost regiona evropska budućnost.

A predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Luka Jajer, sa istog događaja poručio je da je uveren da ne postoji druga alternativa kako za EU, tako i za zemlje Zapadnog Balkana, „osim da se čine stabilni, transformativni i održivi koraci ka punom članstvu“


Pelegrini: Niko ne traži da priznamo Kosovo

Slovački premijer Peter Pelegrini izjavio je da od njegove države „niko ne traži da prizna Kosovo“, kao i da njegova država po tom pitanju je ne namerava da ništa menja.

Na Samitu, kako je dodao, ne bi bio dobar signal ukoliko bi on protekao u drugom formatu od onog sa 28 lidera, te da i predstavnik Slovačke, poput Rahoja, odbija da sedne za isti sto sa kosovskim predstavnikom. Cilj samita u Sofiji nije, poručio je Pelegrini, donošenje konkretnih zaključaka.


Jeremić: Ako Španija smatra Kosovo ilegalnim, šta ćemo mi tamo

Gostujući u emisiji „Bez ustručavanja“, lider Nove stranke, Vuk Jeremić, osvrnuo se na predstojeći samit u Sofiji, te govoreći o diplomatiji koja se ranije vodila i onoj koja se sada vodi, kako je rekao, „prilično neinformisano, nestručno i uz puno previda i propusta“, i naveo:

„Španski premijer je rekao eksplicitno da ne želi da sedi za istim stolom sa predstavnikom Kosova. Zbog toga što je Španija ozbiljna država, ona smatra Kosovo za ozbiljan presedan zbog Katalonije i ne dolazi u obzir da sednu za istim stolom. Ja sada postavljam pitanje, ako španski premijer neće da sedne za istim stolom sa nečim što smatra ilegalnim entitetom, kako to sebi može da dozvoli predsednik i premijer Srbije.“


Obradović: Odlaskom u Sofiju, Srbija priznala nezavisnost

Šef poslanika Dveri Boško Obradović poručio je danas da je odlaskom najviše državne delegacije na Samit u Sofiju Srbija priznala nezavisno Kosovo, istakavši da Kosovo ne može da bude predstavljeno na državnom nivou, kao i da, za razliku od Španije, koja ostaje principijelna i ne priznaje Kosovo, Srbija ga, odlaskom najvišeg rukovodstva, priznaje.

Šta je aktuelna vlast spremna da žrtvuje zarad puta u Evropsku uniju i da li je EU u koju nas, kako kaže, niko ne poziva, važnija od očuvanja Kosova i Metohije, upitao je Obradović.

Cilj Samita „nova energija“

Komesar za proširenje Johanes Han dan uoči Samita rekao je da će to biti još jedna istorijska odrednica u odnosima EU i Zapadnog Balkana i da mu je cilj da unese novu energiju u odnose EU i Zapadnog Balkana.

„Samit će potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i fokusirati se na program povezivanja. Bolje povezivanje koje obuhvata puteve, železnicu, energetske mreže, ali i digitalno tržište, ekonomsku integraciju kao i međuljudske kontakte ključ je za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala regiona,“ kazao je Han.

On je najavio i da će tokom samita Evropska komisija predstaviti obiman finansijski paket koji će podržati ključne projekte u oblasti povezivanja na Zapadnom Balkanu, ojačati regionalnu saradnju i pomoći da se Zapadni Balkan još čvršće veže za EU.

Tusk: Na Samitu o ekonomskom razvoju

Pismom učesnicima, pred Samit, obratio se i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, u kojem je naveo da će pored infrastrukture, digitalizacije i inovacija, na Samitu biti reči i o ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.

Poručio je da evropska perspektiva Zapadnog Balkana treba da ostane čvrsta.

„Međutim, osim političkih deklaracija o budućnosti, moramo da pokažemo da smo zabrinuti i za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana. Ulaganje u infrastrukturu i odnose sa regionom Zapadnog Balkana je u najboljem interesu Evropske unije. Cilj samita je da to dokažemo,” naveo je Tusk u pismu.

Inače, danas je Premijer Bugarske u Sofiji otvorio konferenciju „Dijalog sa zapadnim Balkanom: Stvaranje područja rasta, sigurnosti i povezanosti na putu ka Evropi“. Konferencija je održana u palati kulture, a prisustvovali su joj političari, ali i predstavnici nevladinih organizacija zemalja EU i regiona.

Samit po Gimnih formuli

Bugarska, koja je domaćin, samit sutra organizuje po takozvanom Gimnih formatu. To podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona. U nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na tom samitu, prema pisanju medija, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

U nacrtu deklaracije se samo, naime, „potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj prespektivi Zapadnog Balkana, a partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor“.

Brnabić uz Mogerini

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće sutra u okviru Samita na skupu „Strateški dijalog za Zapadni Balkan“, koji organizuje Svetski ekonomski forum. Na njemu će učestvovati i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin.

Predstavnici međunarodnih organizacija i privrede razgovaraće o tri ključne teme za region: ekonomski rast, trgovina i investicije, važnost digitalne agende u kontekstu tehnološkog razvoja i jačanje uloge nove generacije mladih lidera, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Samo dan kasnije, Brnabić će učestvovati na skupu „Bečki ekonomski forum“ i to zajedno sa premijerima Zapadnog Balkana i predstavnicima ekonomskih institucija razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.