Tači: Sa Vučićem i Mogerini dogovorio skori početak konačne faze dijaloga. Iz Beograda: Razmenili nekoliko reči

U Sofiji sutra počinje susret lidera EU i Zapadnog Balkana. Biće to „još jedna istorijska odrednica“ u odnosima EU sa ovim regionom, a cilj je da se „unese nova energija“.

Lideri su stigli večeras u bugarsku prestonicu i započeli su bilateralni susreti. Posle događaja u Kosovskoj Mitrovici, kada je uhapšen visoki srpski zvaničnik Marko Đurić koji se nalazio u prisustvu najviših kosovskih i srpskih predstavnika i njegovog sprovođenja ulicama Prištine, večeras je došlo do prvog susreta srpskog i kosovskog predsednika.

Mediji u Beogradu javljaju da su Vučić i Tači večeras „razmenili nekoliko reči“ i to u prisustvu visoke predstavnice za EU – Federike Mogerini.

Veče ranije, Vučić je za prištinsku Klan Kosova rekao da nema nikakvu komunikaciju sa Hašimom Tačijem, upravo posle onoga što se dogodilo Marku Đuriću.

„To je meni bilo užasno teško (Đurićevo hapšenje). Inače smo imali normalnu komunikaciju. Mi sve drugačije mislimo, ali smo imali normalnu komunikaciju koja je pomagala,“ rekao je srpski predsednik.

U istom intervjuu je ipak govorio o neophodnosti nastavka razgovora.

Tači je na svojoj Fejsbuk stranici, međutim, izneo više detalja, kao i fotografija.

Potvrđujući da je stigao u Sofiju, te da je prvi sastanak imao upravo sa Federikom Mogerini i to o viznoj liberalizaciji i očekivanjima da će se Kosovo osloboditi viza za Šengen zonu ove godine, Tači je naveo i da se radi o „istorijskom samitu“.

„Sa Mogerini smo razgovarali i o neophodnosti nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom. A u tom slučaju, na inicijativu gospođe Mogerini, imao sam zajednički susret sa njom i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Složili smo se da konačna faza dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije počne u bliskoj budućnosti i uz jedinstvenu podršku EU, SAD-a i ostalih aktera,“ napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

„Na kraju procesa Srbija će priznati Kosovo i naše članstvo u UN“

„Zbog toga, novi momentum zahteva mobilizaciju svih političkih snaga, civilnog društva i medija na Kosovu, jer će kraj ovog procesa biti priznavanje Kosova od strane Srbije i naše članstvo u UN. Ovaj sastanak je dokaz posvećenosti Kosova dijalogu i dobrosusedstvu, samo dan pred samit u Sofiji,“ i ovo je poručio istovremeno.

Ovakvi detalji iz Beograda nisu stigli.

Vučić: Dijalog u svakom trenutku ali ZSO i kompromis preduslovi

Odvojen susret sa Mogerini večeras je imao i Vučić. Tanjug je javio da je srpski predsednik ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO.

„Da, dolazimo na dijalog, možete da ga zakažete kad hoćete, ali prvo da se završi započeti proces i formira ZSO, a drugi je uslov da je druga strana spremna na kompromisne razgovore. A da dolazimo na razgovore i da nam drže pridike o teritoriji, a samo ih teritorija zanima…to su stvari koje smo postavili na jasan način,“ poručio je Vučić sa srpske strane iz Sofije večeras.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.