SNF: Srpska lista nema pravo da svoje stavove predstavlja kao stavove srpskog naroda jer nije dobila podršku za izdaju Kosova

„Srpska lista ima pravo da nastupa u svoje ime, ali ne i u ime srpskog naroda, a pogotovu nema prava da svoje stavove javnosti u Srbiji, van KiM-a, predstavlјa kao stavove srpskog naroda, naprosto, jer su neistiniti. ‘Srpska lista’ nikada, pa čak i od onih koji su je glasali – nije dobila podršku naroda za izdaju Kosova i Metohije“. Ovako je Srpski nacionalni forum sa Kosova izrazio svoje neslaganje sa, kako su ocenili – izjavama predstavnika Srpske da je „većinski stav“ srpskog naroda na KiM da podrži rešenje za Kosovo koje Beograd predloži „ma kakvo ono bilo“. 

Čelnici ove liste uputili su sinoć niz identičnih poruka iz više studija beogradskih medija, posle višečasovnog sastanka sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, a prethodno i direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem.

Kritikovali su i apel vladike raško-prizrenskog Teodosija protiv podele Kosova, koji je izrazio duboku zabrinutost, jer bi, kako je naveo – takvo rešenje dovelo do egzodusa Srba. Oštru reakciju na apel prethodno je imao i Predsednik Srbije.

Čelnici Srpske da okušaju Lazarevu kletvu ali samo na svojoj koži

„Čelnici Srpske liste mogu da okušaju Lazarevu kletvu, ali samo na svojoj koži i u svoje ime i zbog toga će oni, i pred sudom pravde i istorije, snositi odgovornost“ – takođe je ocena SNF-a.

Za razliku od Srpske liste i Predsednika Republike, SNF navodi da „snažno podržava stavove SPC“ i, kako su istakli – arhipastira vladike Teodosija:

„Jer oni zaista i predstavlјaju većinski stav srpskog naroda. Istovremeno SNF osuđuje napade koji su iz političkih krugova i nekih medija usmereni na našeg arhipastira.“

„Konačno, SNF upozorava da će u slučaju nepovolјnog rešenja, koje se inače i najavlјuje iz političkih krugova u Beogradu, doći do još jednog, možda konačnog egzodusa srpskog naroda sa KiM, kao i devastacije njegovih kulturnih i religijskih centara. Takvo rešenje ni SNF, a ni srpski narod ne mogu da podrže,“ zaključili su.

Šta su još poručili čelni ljudi Srpske liste, Predsednik Srbije, a šta vladika Teodosije, čitajte u vestima:

Srpska lista posle Vladikinog apela: Ostavite nas da sa predsednikom Vučićem odlučujemo o svojim životima

Predstavnici Srpske duže od 4 sata sa Vučićem, prethodno sa Đurićem

Vučić: Nećete razgraničenje sa Albancima? Spremite se za Vranje

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.