Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka i 80 godina od podizanja hrama

Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka i 80 godina od podizanja hrama
Liturgija u hramu Svete Petke/Foto: Kim

Liturgijom, litijom i sečenjem slavskog kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeležena je slava ovog pravoslavnog hrama, kao i osamdeset godina postojanja.

Pred nekoliko stotina vernika, liturgiju je u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu služio episkop raško-prizrenski Teodosije. On je u besedi govorio o životu Svete Petke, te je poručio da Srbi na Kosovu ne prodaju svoja imanja.

“Neka molitvama Svete Petke Paraskeve, gospod i nama da u ove dane da budemo istrajni i da budemo hrabri, verni Gospodu i crkvi njegovoj Svetoj. Da budemo verni ovoj svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji na kojoj smo ponikli i koja nama je data u zalog da je čuvamo, a ne da je prodajemo”, kazao je vladika Teodosije.

Po obilasku litije oko hrama, osvećena je vodica i prerezan slavski kolač koji je ove godine pripremio Dejan Đokić. Za domaćina slave za narednu godinu izabran je Đorđe Ristić iz Lapljeg Sela.

“Odlučio sam da uzmem kolač za zdravlje za sreću, napredak. Svaki Srbin koji je u mogućnosti treba da uzme kolač, mislim da to nije greška i da nisu veliki troškovi”, kazao je Đorđe Ristić.

Vernici koji su se okupili poželeli su na današnji dan puno zdravlja, sreće i mira.

Prepodobna mati Paraskeva, Sveta Petka, je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena. Praznik Trnove Petke spada u nepokretne, koji se veoma poštuje u srpskom narodu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.