Saopštenja nakon razgovora Vučića i Lavrova: U srpskom bez Rezolucije 1244, u ruskom bez dolaska Putina

Foto: Instagram, Budućnost Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao je juče sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejom Lavrovim. Saopštenje koje je njegova kancelarija izdala o ovom telefonskom razgovoru, delimično se razlikuje od onog koje je objavilo rusko MSP.

U saopštenju objavljenom na predsednik.rs nema dela o insistiranju Rusije da je jedino moguće rešenje za Kosovo i Metohiju Rezolucija 1244 UN.

Saopštenje kancelarije Sergeja Lavrova:

„Danas, 6. septembra održan je telefonski razgovor između Ministra spoljnih poslova S.V: Lavrova sa Predsednikom Republike Srbije A. Vučićem.

Sa obe strane je izražena usmerenost ka svestranom razvoju odnosa strateškog partnerstva i političkog dijaloga u skladu sa dogovorima predsednika dveju država.

A. Vučić je informisao o rezultatima sastanka u Vašingtonu i predstojećim razgovorima u Briselu.

U kontekstu provere da li se i dalje poklapamo u pogledima o problemu Kosova, istaknuta je neizmenjena pozicija Rusije u korist dugotrajnog i čvrstog regulisanja na osnovu rezolucije SB UN 1244″, stoji u saopštenju kancelarije Sergeja Lavrova.

U saopštenju ruskog MSP ujedno nema dela koji je objavljen nakon ovog razgovora u na sajtu predsedništva Srbije, a koje se odnosi na dolazak predsednika Rusije u Srbiju.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i upoznao ga sa razgovorima koje je delegacija Republike Srbije imala u Vašingtonu i Briselu.

Dvojica sagovornika su konstatovala da su odnosi Srbije i Rusije iskreno prijateljski. Oni su takođe potvrdili odlučnost da se nastavi rad na ostvarenju svih zajedničkih projekata, kao i međusobna podrška na međunarodnoj političkoj pozornici.

Šef ruske diplomatije Lavrov rekao je predsedniku Srbije Vučiću da će Rusija uvek podržavati prijateljsku Srbiju, dok je predsednik Vučić izrazio uverenje da će dolazak predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina u Srbiju biti od istorijskog značaja i doprineti unapređenju odnosa i saradnje dveju zemalja, navodi se u saopštenju srpskog predsedništva.

Kako Srbin.info piše, koji je prvi ukazao na ovu razliku, nije uobičajeno da dve strane izdaju odvojena saopštenja sa transkriptom.

Sa ovim se slaže i profesor Dejan Mirović, koji je za ovaj medij prokomentarisao objavljivanje dva saopštenja o istom razgovoru.

„Nakon ovakvih razgovora uvek jedna strana izda saopštenje. Najčešće viši po rangu u razgovoru. Logično, zašto bi obe strane pisale istu izjavu. Tokom razgovora se dogovori sadržaj. Ovo je dokaz da naša strana ili nije ispoštovala dogovor ili Rusi smatraju da nije rekla suštinu sadržaja razgovora. Zato su ga korigovali istovetnim saopštenjem koje se razlikuje u poslednjoj rečenici – 1244!“, navodi.

„Takođe, ima još jedna razlika. U Vučićevom saopštenju se pominje poseta Putina Srbiji. U ruskom saopšenju toga nema“, dodao je Mirović.

comments