Stefanović: Istraga o ubistvu Ivanovića u rukama Prištine

Nebojša Stefanović Kajl Skot
Foto: Tanjug, caption

„Prištinske vlasti nemaju kapaciteta da urade bilo šta dobro, ni za Albance ni za Srbe na Kosovu“, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović i dodao da su „zaglavljeni u prošlosti“. S druge strane, američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, na zajedničkoj konferenciji sa ministrom Stefanovićem pozvao je Beograd i Prištinu da „ne igraju igru ko je kriv“, već da se vrate za pregovarački sto.

SAD su danas donirale MUP-u 1.2 miliona dolara vrednu opremu kao „simbol zajedničke borbe protiv narkotika“, a tim povodom organizovana je i zajednička konferencija za štampu američkog ambasadora u Beogradu, Kajla Skota i ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića.

Tokom konferencije, nezaobilazna su bila i pitanja o Kosovu. Tako je ministar dao ocenu da na KiM vlada „uzavrela atmosfera u kojoj ne postoji želja za dijalogom“.

Toj atmosferi doprinosi odluka o taksama, upad specijalnih jedinica Kosovske policije na Sever, ali i „smene Srba koji nisu pogodni Haradinaju i Tačiju“, „koji nisu njihov potrčko i ne rade ono što im kažu“.

Sve to ministru Stefanoviću „govori da niko u Prištini suštinski nije za ozbiljan dijalog, da nisu zreli da rukovode niti da predvode, ni Albance, ni Srbe u našoj južnoj pokrajini“.

Zbog takve vlasti nikome neće biti bolje jer ih takva vlast „gura u dalje eskalacije i sukobe“, a kao i predsednik Vučić više puta do sada, i ministar unutrašnjih poslova je takođe ponovio da se nada da vlastima u Prištini „neće pasti na pamet da nešto rešavaju silom“.

Stefanović je izneo i uverenje da se prištinskim vlastima „ne sviđa to što Srbi žive na Severu“, ali, kako kaže, „to im ne daje pravo da ih proteruju i uskraćuju im pravo na život“.

Nisam naivan da očekujem razrešenje ubistva Ivanovića

Ministar Stefanović, pored toga što sumnja u kapacitet kosovskih lidera da upravljaju, sumnja i u mogućnost kosovskih vlasti da privedu pravdi ubice Olivera Ivanovića, ali i  počinioce drugih zločina.

„Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, koje je bilo zločin, i istraga o hapšenju Marka Đurića i sve druge istrage koje su trebalo da se dogode, a nažalost nisu, o ubijanju Srba, o ubijanju one dece i 2004. i 2010, o maltretiranju, o spaljenim kućama, nikad se nisu desile i nikad za to nije niko odgovarao“, tvrdi ministar Stefanović i dodaje da nije „naivan da očekuje da će neko za to naći krivce“.

„Tamo postoji odgovornost po nacionalnom principu, ako ste Srbin, onda ste krivi“.

O istrazi ubistva Olivera Ivanovića za koju je predsednik Vučić, ali i direktor Kancelarije za KiM više puta najavljivao da će biti saopšteni rezultati, srpski ministar unutrašnjih poslova, danas kaže da je ipak u rukama Prištine.

„Učinite vi nešto, nađite ko je ubio Olivera Ivanovića, u vašim su rukama istrage, imate EULEX, imate UNMIK, imate svoje organe, nećete da sarađujete sa srpskim istražnim organima, nažalost, mi smo nudili tu pomoć, ali prolazi ogromno vreme“.

Skot: Ubistvo Ivanovića profesionalno ubistvo

Reč u toku izlaganja ministra Stefanovića zatražio je i američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, koji je podsetio da je cilj SAD, ali i EU postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i pozvao dve strane da ne igraju igru ko je kriv.

„Situacija je veoma komplikovana i mislim da nije korisno igrati igru ko je kriv. Dosta krivice snose obe strane. Ali rešenje nije u okrivljivanju druge strane, rešenje je u povratku za sto i otpočinjanju ozbiljnih pregovora sa ciljem rešavanja pitanja Kosova i postizanja sveobuhvatnog sporazuma“, rekao je Skot.

Ministar Stefanović je naveo i da ne želi da „ulazi u polemiku“ sa Skotom o stavu prema Kosovu, koji jeste različit, ali i pozvao Skota da SAD izvrše uticaj na Prištinu, za koji je rekao da je „znatan“ kako bi Priština sprovela dogovoreno.

Skot je takođe komentarisao i istragu o ubistvu Ivanovića, tvrdi da se radi o profesionalnom ubistvu i da se nada da će Kosovo prihvatiti pomoć Srbije u razrešenju ubistva.

„Ubistvo Ivanovića je užasan događaj koji nosi sva obeležja profesionalnog ubistva zbog čega je otkriće i privođenje pravdi umešanih veoma teško. Ipak, nadam se da će Vlada Kosova nastaviti da istražuje svaki dokaz i da će prihvatiti pomoć Vlade Srbije i da će ubice Ivanovića, ali i svih drugih biti privedeni pravdi“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.