Kosovska skupština o blokadi CIK-a, bez kvoruma za glasanje

Sala kosovske skupštineKosovska skupština

Kosovska skupština održala je danas vanrednu sednicu sa jednom tačkom na dnevnom redu – Rasprava o blokadi rada Centralne izborne komisije od strane predsednika KosovaRezolucija opozicionih stranaka LDK i Samoopredeljenja nije usvojena zbog nedostatka kvoruma.

Poslanik Samoopredeljenja Sami Kurteši, tokom svog izlaganja je rekao da su svi oni koji su govorili tokom ove sednice tražili od predsednika Kosova Hašima Tačija da funkcionalizuje CIK i podsetio je i da važeći mandat jedino ima predsednica CIK-a, Valjdeta Daka, dok je ostalim članovima mandat istekao sredinom 2018.

On je pozvao sve poslanike da glasaju za rezoluciju kojom se traži imenovanje članova CIK-a bez odlaganja, prema Ustavu, izbornom zakonu i presudi Ustavnog suda.

„Ono što opozicija traži jeste poštovanje Ustava i zakona. Pet dana nakon predlaganja imena političkih predstavnika, trebalo bi imenovati kandidate“, rekao je Kurteši.

Sa druge strane, poslanik vladajuće PDK, Elmi Rečica smatra da je predložena rezolucija direktno mešanje u ovlašćenja predsednika Kosova.

CIK se sastoji od jedanaest (11) članova: Predsednika i deset (10) ostalih članova. Predsednika imenuje kosovski predsednik i bira se iz redova sudija Vrhovnog suda. Ostalih deset (10) članova CIK-a su imenovani na osnovu rezultata imenovanja šest (6) najvećih parlamentarnih grupa Skupštine Kosova i četiri (4) članova koji predstavljaju manjinske zajednice na Kosovu.

Poslanica opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Aljbuljena Hadžiu navodi da je predsednik Kosova pogrešno shvatio svoj mandat i da nema mandat da raspravlja o teritoriji, te da je njegova dužnost da obezbedi potpuno funkcionisanje institucija.

Opozicija je optužila Tačija da namerno odugovlači sa imenovanjem članova CIK-a jer mu ne odgovaraju rezultati prošlih izbora na osnovu kojih se Demokratskoj partiji Kosova, najvećoj stranki vladajuće koalicije, onemogućava da ima dva člana u toj instituciji.

Zamenik predsednika parlamenta, Džavit Haljiti, rekao je da će se na sledećoj sednici, ako se stvore uslovi, glasati o toj rezoluciji.

Naime, vanredna sednica pokrenuta je na zahtev dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Pokreta Samoopredeljenje, a povod je bio blokiranje rada CIK-a od strane predsednika Hašima Tačija.

Ovu rezoluciju podržali su LDK, PDS, ali ne i druge parlamentarne grupe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.