Evropski parlament za ukidanje viza za Kosovo

Evropski parlament usvojio je danas predlog Evropske komisije kojim se od država članica EU traži vizna liberalizacija za građane Kosova. Glasanje EP u procesu vizne liberalizacije za građane Kosova deo je procesa i u vreme tranzicije, s obzirom da će izbori u EU biti održani u maju mesecu.

Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Evropski parlament prepoznao značaj vizne liberalizacije za Kosovo.

„Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i bezbednosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona“, rekao je Avramopulos.

U današnjem glasanju Evropskog parlamenta 331 poslanik se izjasnio za ukidanje viza građanima Kosova, 126 je bilo protiv, a 12 uzdržano. Prošle godine je Evropski parlament sa 420 glasa „Za“ izglasao odluku o viznoj liberalizaciji Kosova, a današnje ponovljeno glasanje potvrđuje da je obezbeđena podrška i u narednom sazivu Evropskog parlamenta koji će biti formiran nakon izbora u maju.

Veselji: „Mi smo već 11 godina evropski orijentisana zemlja čiji su građani izolovani“

Predsednik skupštine Kadri Veselji je nakon sastanka predsedništva podsetio da u regionu vizni režim važi jedino za građane Kosova.

„Kosovo je ispunilo sve kriterijume za dobijanje prava na slobodno kretanje naših građana. Mi smo već 11 godina evropski orijentisana zemlja čiji su građani izolovani“, rekao je Veselji.

Ponašanje Evropske unije je nepravedno prema građanima Kosova koji ne mogu da putuju slobodno, a kojima se radne vize izdaju na tri meseca, ocenio je Veselji.

„Svake godine oni uzimaju naše mlade ljude i to je zabrinjavajuće, jer desetine hiljada kvalifikovanih mladih ljudi dobija radne vize, a nemaju prava da se slobodno kreću. Činjenica je da će ukidanjem viznog režima naši građani imati drugačiju perspektivu”, rekao je Veselji.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.