Mustafa Tačiju: Uskoro predlažemo kandidata za premijera

Isa Mustafa i Hašim Tači
Foto: Kosovsko predsedništvo

I dok Samoopredeljenje čeka da kosovski predsednik, Hašim Tači zvanično uputi pismo LDK za formiranje vlade, kako bi se obratilo Ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji, Isa Mustafa saopštava da je primio drugo pismo od Tačija u vezi sa „naporima za formiranje većine i stvaranje nove vlade“.

LDK je u objavi na Fejsbuku saopštila da je Mustafa odgovorio na Tačijevo pismo, poručivši mu da će ova stranka uskoro predložiti kandidata za premijera.

„Predsednik LDK, Isa Mustafa, odgovorio je na pismo predsednika, Hašima Tačija, u kojem ga je obavestio o intenzivnim naporima i sastancima LDK, ka formiranju parlamentarne većine i uverio predsednika da će u vrlo bliskoj budućnosti formirati parlamentarnu većinu i imenovati kandidata za premijera“, navodi se u objavi LDK.

Podsetimo, LDK trenutno radi na stvaranju koalicije koja bi formirala novu vladu, a koju bi trebalo da čine osim Ramuševe AAK, NISMA-e, AKR i manjinske stranke, među kojima je i Srpska lista. Iz LDK navode da su već postigli dogovor sa Ramuševom AAK i Srpskom listom, te da se će se razgovori o koaliciji nastaviti sutra.

I dok iz LDK poručuju da će se nakon što okupe većinu obratiti kosovskom predsedniku iz Samoopredeljenja, koje se protivi formiranju nove vlade i zahteva održavanje novih izbora nakon pandemije, najavljuju da će se obratiti Ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji ukoliko kosovski predsednik, Hašim Tači, dodeli mandat za formiranje nove vlade nekoj drugoj stranci.

Prema navodima prištinskih medija, Tači se već po drugi put obratio stranci Ise Mustafe za zahtevom da mu prosledi ime mandatara, međutim, ova pisma nisu zvanično objavljena.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.