Hoti: Postignut dogovor sa Srpskom listom, uskoro i sa drugima

Foto: Koha

Nakon što je saopšteno da je postignut dogovor sa AAK, Ramuša Haradinaja, na osnovu kog će ova stranka imati četiri ministra u novoj kosovskoj vladi, kandidat za novog premijera ispred LDK, Avdulah Hoti, potvrdio je i da je sporazum postignut sa Srpskom listom. Izrazio je očekivanja da će danas biti formirana koalicija koja će upravljati novom vladom.

Hoti navodi da je zadovoljan postignutim sporazumima.

„Zadovoljan sam sporazumom koji smo postigli sa AAK i drugim stranakama. Postavili smo kriterijume na osnovu kojih ćemo zajedno upravljati. Svi oni koji budu bili u kabinetu – ispunjavaće potrebne uslove. U prvim danima vlade donećemo sporazum o samoupravi u Skupštini… Sa Srpskom listom je završeno, imaće sastav kakav su imali u odlazećoj vladi“, poručio je Hoti, prenosi Express.

Srpska lista u Kurtijevoj vladi u ostavci imala dva ministra – za povratak i zajednice, kojim upravlja Dalibor Jevtić, i za regionalni razvoj, koje vodi Ivan Milojević.

Kako je potvrđeno juče iz ove stranke, deo vlade biće dva ministra iz Srpske liste, dok će jedan od njih biti i zamenik premijera.

Srpska lista se do sada nije oglasila povodom navoda LDK.

Uprkos najavama da AKR Bedžeta Pacolija, neće biti deo ove vlade, Hoti je danas još jednom ponovio da će ova stranka ipak sarađivati sa njima.

Hoti je izjavio da ne želi da priča o podeli ministarskih mesta, ili uvećanju broja ministarstava, dok se ne završi potpisivanje svih sporazuma.

„Dok ne završimo dozvolite nam da ne pričamo javno, sa AAK, videli ste, u toku dana ćemo završiti i sa ostalima i predstavićemo javno pred građanima“.

Hoti očekuje da se sve aktivnosti povodom stvaranja koalicije završe u toku dana, a ukoliko do toga ne dođe, razgovori će se nastaviti sutra.

Navodi da će, kada bude preuzeo funkciju premijera, postojati saradnja između opozicije i vlasti. Pogotovu kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

„Uveravam vas da će postojati komunikacija kao nikada do sada između pozicije i opozicije, kako bi se omogućilo opoziciji da igra korektivnu ulogu prema vladi. Tražićemo njihovu podršku povodom većih procesa kao što je dijalog. Mi nismo novi u tome, LDK ima 30 godina iskustva, preduzeli smo naš korak da stvorimo institucije.“

Hoti se još jednom izjasnio protiv održavanja vanrednih izbora nakon pandemije, što, sa druge strane, zahtevaju Samoopredeljenje i PDK.

„Sve dok se može formirati većina, nema potrebe za izborima, postoji spremnost parlamentarnih stranaka da stvore ovu većinu“, rekao je.

Prema najavama iz LDK, novu kosovsku vladu činiće AAK, AKR, Nisma, Srpska lista i druge partije koje predstavljaju manjine.

Kako je prethodno potvrdio lider AAK, Ramuš Haradinaj, danas je postignut dogovor između njegove stranke i LDK na osnovu kog će AAK u novoj vladi imati četiri ministarstva i potpredsednika vlade.

Potom se oglasila potpredsednica Samoopredeljenja, Fatmire Muljhadža Kolčaku, poručivši da je reč o „pokušaju krađe vlasti bez izbora u vreme pandemije konačno razotkrila aroganciju bivših vlastodržaca i njihovo zanemarivanje zdravlja građana“.

Samoopredeljenje se snažno protivi tome da bilo koja stranka osim njih formira novu vladu, zahtevajući održavanje novih izbora nakon završetka pandemije. Međutim, ukoliko kosovski predsednik, Hašim Tači, dodeli bilo kojoj stranci mandat za formiranje vlade, navode da će se obratiti Ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji.

Osim Samoopredeljenja i PDK za izbore nakon pandemije

Predsednik PDK, Kadri Veselji, izjavio je danas da nijedan poslanik ove stranke neće glasati za vladu LDK.

„Nijedan poslank PDK ne glasa za lažnu vladu. LDK i LVV su odgovorni za ovu situaciju i oni moraju naći rešenje. Zahtevamo da zemlja izađe na nove demokratske izbore posle pandemije“, rekao je Veselji, a prenela prištinska Koha.

Ova stranka je odmah nakon oktobarskih izbora saopštila da će biti u opoziciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.