Tači: Dijalog ušao u završnu fazu, ima snažnu podršku SAD, mogućnost za kompromis minimalna

Hašim Tači

Kosovski predsednik Hašim Tači informisao je članove vladinog kabineta o razgovorima Beograda i Prištine koji su vođeni u Briselu 24. juna. Prema Tačiju, otvorena je „finalna faza“ razgovora na „najvišem političkom nivou“. U njoj će i parlament Kosova biti uključen, a mogućnost za „dodatne kompromise“ je „mininmalna“, prenosi RTK2. Istovremeno je Tači rekao i da je Kosovo „posvećeno postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom koji bi bio zaključen recipročnim priznanjem“.

„Jasno smo stavili do znanja da je Kosovo iscrpelo svoje moguće kompromise koji su dobili konkretan oblik preko Ahtisarijavog plana, tačnije našeg Ustava i Zakona. Shodno tome mi smo rekli da je mogućnost za dodatne kompromise sa naše strane minimalana. Suprotna strana je takođe iznela svoje stavove o kojima ja ne mogu da govorim, jer bi bilo suprotno etici,“ rekao je Tači.

Tači je kazao da je dijalog ušao u završnu fazu i da ima snažnu podršku SAD-a.

„SAD uvek, u svakoj rundi pregovora imaju svoje predstavnike u Briselu, kako bi koordinisali proces sa strankama u dijalogu i kako bi podržali ovaj proces. Tako je bilo i ovog puta. Imao sam dva radna sastanka sa predstavnicima SAD-a, pre zvaničnog sastanka u Briselu. Ovi redovni sastanci sa našim glavnim strateškim partnerom, kao i ostalim važnim evropskim državama, od značaja su za ovaj proces i koordinaciju naših postupaka u interesu mira i stabilnosti na Kosovu, ali i region,“ kazao je on.

Tači je istakao i da je svestan činjenice da je vlada u saradnji sa predsedničkim kabinetom i parlamentom povukla početnu platformu kako bi i opozicionim partijama pružila priliku da budu uključene u sastavljanje i odobravanje sveobuhvatne platforme.

„Tako nešto nije postignuto i to je za žaljenje. Nadam se da će lideri političkih partija shvatiti njihovu odgovornost. Ali nešto mora biti jasno svim domaćim akterima koji su uključeni u ovaj proces. Kosovo ima svoje legitimne demokratske državne institucije, prema tome, niko ne može da postavi pod znak pitanja ustavnu i pravnu legitimnost ovih institucija,“ rekao je predstavljajući izveštaj predsednik Kosova.

Tači je kazao i da će rad delegacije koja učestvuje u dijalogu biti transparentan jer je to obaveza prema građanima.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.