Ambasadori iz Beograda i Prištine uputili poruke o dijalogu: Nova faza, intenziviranje, kompromis…

Iz Beograda i Prištine danas dve poruke od dva ambasadora. Britanski ambasador u Prištini, Rori Okonel (Ruairi O’Connell), poručuje da snažno podržavaju napore Federike Mogerini u pružanju pomoći u dijalogu, a za rešavanje razlika Beograda i Prištine i izgradnji novog odnosa. Apeluje na sve političke aktere da urade „sve što je u njihovoj moći kako bi se Kosovo ozbiljno angažovalo u novoj fazi dijaloga“. Ohrabrujemo Beograd i Prištinu  da dođu do kompromisa. Ova godina je ključna, poručuje američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot.

„Skoro dve decenije nakon konflikta, Kosovo i Srbiju i dalje sputava nepostojanje normalnog odnosa između ove dve zemlje. Snažno podržavamo napore visoke predstavnice Mogerini u pružanju pomoći Kosovu i Srbiji u rešavanju njihovih razlika i izgradnji novog i boljeg odnosa. Potvrđeno je da ovi napori ulaze u novu fazu. Kosovo treba da uspostavi strukture za uključivanje u ovaj proces, kako bi bilo koji ishod mogao da se sprovede i uživa poverenje građana na Kosovu. Apelujemo na sve političke aktere da urade sve što je u njihovoj moći kako bi se Kosovo ozbiljno angažovalo u novoj fazi dijaloga,“ naveo je Okonel na Fejsbuku.

Iz Beograda Tanjug prenosi izjavu Kajla Skota:

„Kako razumem, dijalog ide u intenzivniju fazu. Prošli sastanak u Briselu je bio dosta pozitivan. Mi hoćemo da ohrabrimo sve strane – Beograd i Prištinu – da dođu do kompromisa. Neće biti dogovora bez kompromisa. Što se tiče onoga šta će Srbija dobiti, ili ono što će Kosovo dobiti, to je u stvari deo kompromisa, deo dijaloga. Mi samo hoćemo da ohrabrimo obe strane, da ubrzaju svoju koncentraciju, da razmišljaju, budu otvoreni svakom predlogu. I kada dođe do dogovora između Srbije i Kosova, mi ćemo da budemo spremni da verovatno gledamo pozitivno na bilo koji dogovor koji je za obe strane prihvatljiv.“

„Mi vidimo ovu godinu kao ključnu godinu za rešavanje ovih pitanja, posebno ako hoćemo da vidimo napredak kada su u pitanju integracije u EU. Treba ići malo brže i treba doći do nekog kompromisa, jer je to u stvari jedan od uslova već dogovoren sa Srbijom da treba da bude pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom,“ dodao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.