SZO: Do sada potvrđeno 780 slučajeva majmunskih boginja u 27 zemalja

FOTO: Svetska zdravstvena organizacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima podatke o 780 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja i to u 27 zemalja u kojima ova bolest nije endemska, javljeno je danas iz sedišta SZO u Ženevi.

„Od 13. maja do 2. juna 2022. godine potvrđeno je 780 laboratorijski dokazanih slučajeva majmunskih boginja prijavljenih ili identifikovanih od strane SZO u 27 zemalja članica u kojima ova bolesti nije endemska“ navodi se u ažuriranom saopštenju SZO-a.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija je početkom nedelje upozorila na moguće širenje majmunskih boginja na festivalima i drugim velikim okupljanjima planiranim ovog leta u Evropi.

“Potencijal za dalje širenje virusa u Europi i drugde ovog leta je visok”, rekao je Hans Henri Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

No, Kluge smatra da festivali i druga događanja planirana u sledećih nekoliko meseci mogu biti prilika i za “podizanje svesti i jačanje zaštite pojedinaca i zajednice” među mladima koji su seksualno aktivni i globalno mobilni.

Kluge tvrdi da dosadašnja istraživanja sugerišu da epidemija u Evropi traje od sredine aprila. Ovo je brojčano i geografski najveće širenje ovog virusa van zapadne i središnje Afrike, područja u kojem su majmunske boginje endemske.

Nova.rs

Pročitajte još:

Moguć prvi slučaj majmunskih boginja na Kosovu, pacijent iz Dragaša hospitalizovan

U toku pripreme zbog majmunskih boginja, za sada bez registrovanih slučajeva

Gligić: Nema razloga za strah od majmunskih boginja, ali ima za briguPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.