U toku pripreme zbog majmunskih boginja, za sada bez registrovanih slučajeva

FOTO: Ilustracija/Shutterstock

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Na Kosovu do sada nije registrovan nijedan sumnjiv slučaj majmunskih boginja, potvrdila je zamenica ministra zdravlja, Dafina Gedža-Bunjaku (Gexha-Bunjaku). Međutim, institucije upozoravaju da su počele pripreme za mogući odgovor na ovu zarazu.

Gedža-Bunjaku i direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, Naser Ramadani, rekli su da Kosovo prati mere koje preduzimaju ostali, koji se već suočavaju sa ovom infekcijom.

„Prema podacima, za sada nema obolelih od ovog virusa. MZ prati situaciju i priprema preporuke. S obzirom da su prvi slučajevi već potvrđeni u regionu i svetu, rizik od širenja na Kosovo je eventualan. Dobra vest je da brzina širenja nije kao kod kovid-19. Razmatramo mere koje preduzimaju ostali“, rekla je Gedža-Bunjaku na konferenciji za novinare u sredu.

Kako je dodala, kosovski institut za javno zdravlje već je započeo pripreme za narudžbe testova i, zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, rade na pružanju potrebnih saveta.

Građanima se savetuje da se pridržavaju uputstava lekara ukoliko imaju osip na koži.

Osim toga, Ramadani je rekao da je rizik da se širenje priširi na Kosovo za sada mali.

On je rekao da je Institut sastavio prvi dokument i da je dostavljen institucijama, kao i da će on biti ažuriran.

Vakcina za ovu infekciju još uvek nije dostupna, kazao je Ramadani.

KoSSev: Batut šalje lekarima uputstva za majmunske boginje

Danas je ujedno u Srbiji sačinjeno uputstvo lekarima za majmunske boginje, koje bi trebalo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ da prosledi zdravstvenim ustanovama, potvrđeno je za Tanjug iz ovog instituta.

Batut je dan ranije objavio epidemiološke karakteristike majmunskih boginja i prevencije, u kojima je naveo da je antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja licenciran za lečenje majmunskih boginja.

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Retka su virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja.

Virus se ne prenosi lako među ljudima i rizik od epidemije nije veliki, kažu stručnjaci.

Prema podacima sa sajta Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila do 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto, prenosi RTS.

Majmunske boginje su registrovane u nekoliko zemalja Evrope, a u utorak su prvi slučajevi zabeleženi i u Sloveniji i u Češkoj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.