Moguć prvi slučaj majmunskih boginja na Kosovu, pacijent iz Dragaša hospitalizovan

FOTO: Svetska zdravstvena organizacija/Ilustracija

Na Kosovu je prijavljen prvi sumnjivi slučaj majmunskih boginja.

Kako je saopštilo kosovsko ministarstvo zdravlja, uz Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova, kasno popodne u petak, na klinici za infektivne bolesti u Prištini primljena je prva prijava mogućeg slučaja ove bolesti.

Pacijent je muškarac, rođen 1953. godine u opštini Dragaš.

On je hospitalizovan na istoj klinici, u izolaciji je i uzet mu je uzorak kožne promene koji će biti poslat na laboratorijsku analizu.

Uzorak će biti poslat u referentnu laboratoriju SZO u Holandiji, a dok se čeka na laboratorijske rezultate do konačne dijagnoze, na klinici se postupa prema propisanim kriterijumima, uverava kosovsko ministarstvo zdravlja.

Stanje pacijenta je stabilno, dok je epidemiološki nadzor pacijenata i praćenje kontakata u toku.

Virus majmunskih boginja je ortopoksvirus koji uzrokuje bolest sa sličnim simptomima, ali manje teškim od malih boginja. Dok su male boginje iskorenjene 1980. godine, majmunske boginje se i dalje javljaju u zemljama centralne i zapadne Afrike. Identifikovane su dve različita soja: zapadnoafrički i soj iz Konga, takođe poznat i kao centralnoafrički soj.

Ova bolest se prenosi sa životinja na ljude, mahom sa veverica, gambijskih pacova, puhove, različitih vrsta majmuna i drugih. Kako saopštava SZO, slučajevi ove bolesti se često zatiču u blizini tropskih šuma gde postoje životinje koje nose virus.

Prenos sa čoveka na čoveka je ograničen. Može se preneti kontaktom sa telesnim tečnostima, lezijama na koži ili unutrašnjim površinama sluzokože, kao što su usta ili grlo, respiratornim kapljicama i kontaminiranim predmetima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.