Svećlja ponovo na Jarinju, Brnjaku i kod svojih specijalaca

FOTO: Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla)

‘Gužva’ koju je donedavno pravilo preko 500 srpskih policajaca u četiri policijske stanice na Severu ‘preselila’ se na ulice.

Oni su skinuli plave košulje, grb Kosova, trenutno su bez svog ranijeg posla, uz obećanje predsednika Srbije da će svi biti zaposleni u državnim institucijama Srbije.

U jeku najnovije krize, teren učestalo obilaze i visoki bezbednosni zvaničnici – iz međunarodne zajednice i Prištine.

Dok su šef EULEX-a i komandant KFOR-a po drugi put ove nedelje danas boravili u Severnoj Mitrovici i „popili dobru kafu“, pokazujući sa svojim policajcima i vojnicima prisustvo u zajednici, kosovski ministar unutrašnjih poslova, ‘tradicionalno’ ovih meseci vikendom obilazi svoje specijalne jedinice na Severu.

I danas je ponovo posetio Jarinje i Brnjak, ali i još jednu novoizgrađenu bazu u Jasenoviku, te onu još južnije – Košutovo.

FOTO: Dželjalj Svećlja/Xhelal Sveçla

„Iz ove posete video sam najviši nivo motivacije policijskih službenika koji u koordinaciji sa svim bezbednosnim institucijama nastavljaju svoje svakodnevne obaveze sa posvećenošću da obezbede red, bezbednost i zaštitu za sve građane zemlje na celoj teritoriji Republike Kosovo. Nepoštedna institucionalna posvećenost i bezbednost i dalje ostaju naši prioriteti čime se garantuje vladavina prava i trajni mir u zemlji“, poručio je ovaj ministar.

FOTO: Dželjalj Svećlja/Xhelal Sveçla

Ovo je treća Svećljina poseta Severu od kada su Srbi, ranije ovog meseca, napustili gotovo sve kosovske institucije, uključujući i policiju na Severu.

FOTO: Dželjalj Svećlja/Xhelal Sveçla

Srbi koji su izašli i iz sudstva, lokalnih i centralnih organa vlasti, za povratak uslovljavaju kosovske vlasti da povuku odluku o uklanjanju tablica srpskih gradova na KiM i formiraju ZSO.

Priština to do sada odbija i od ponedeljka namerava da se pređe na drugu fazu – kažnjavanje vozača, ali će se, prema najavama u Briselu sutra sastati srpski predsednik i kosovski premijer u pokušaju da pre 21. dođu do dogovora.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, ali i započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije. 

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.