Biševac: U toku opšta kriminalizacija Severa dok se ljudi iseljavaju

Milija Biševac GI Zubin Potok
FOTO: KoSSev

Dok su region i svet ovog leta postavljali pitanje: Hoće li na Severu Kosova izbiti novi rat, i kakva se to Severna brigada krije iz štambilja utisnutim na ulicama Zvečana i Mitrovice, srpski političari su sa red – žalopoljki, red – upozorenja, proizvodili oluju – onu retoričku. Nije radar lokalne vlasti, kao ni srpskih poslanika, i onog jednog ministra u vladi Aljbina Kurtija sve do skoro uhvatio aktivnosti iza brda.

Ibarskim Kolašinom su kosovske vlasti ovog proleća i leta vukle konkretne poteze – pored razvlačenja optičkog kabla i dovlačenja mehanizacije: bilans: Dve izgrađene baze za specijalne snage kosovske policije, jedna na samom Brnjaku, druga u Jasenoviku – uz eksproprijaciju privatnog poseda gorštaka; izgrađen put od Istoka ka bazi u Jasenoviku; uspostavljanje redovne vodne policijske patrole jezerom Gazivode; redovni obilasci kosovskog ministra unutrašnjih poslova Đeljalja Svečlje svojih jedinica u Ibarskom Kolašinu.

Tu je u julu 2011. ubijen specijalac Enver Zumberi u pokušaju specijalne policije tada da se stacioniraju baš na Brnjaku.

Bazu i mesto Zumberijeve pogibije je ove nedelje obišao i kosovski premijer Aljbin Kurti. Kurti se „šunja Severom“, dok su Anu Brnabić Srbi dočekali toliko „oduševljeno“ da se „utisci i dalje sležu“.

Ćutala je vlast na naša pitanja, koja smo pokušavali da postavimo, ali je progovorila glasno i jasno tek pošto im je Kurti otkrio bazu. Što ste se igrali igrali ste se, poručio je srpski predsednik. Kurti nema šta da traži na Severu, iz drugog glasa je zapevao Petar Petković.

O igrankama u Zubinom Potoku i da li Kolašinci u njima učestvuju ili ih samo nemo posmatraju, za KoSSev govori jedini opozicioni odbornik u opštini Zubin Potok, Milija Biševac iz GI za Zubin Potok.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.