Suroi: Šteta koju je naneo Tači je velika, on je uzurpirao dijalog

Publicista Veton Suroi (Veton Surroi) potvrdio je da će biti spoljni savetnik pregovaračkog tima Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom, ali je i kritikovao proces dijaloga kada ga je vodio Hašim Tači (Hashim Thaçi).

On je naglasio da su sporazumi koje je on potpisao problematični za trenutnu vladu, izveštava Kljan Kosova.

„Dosadašnje pregovaračke procese uzurpirao je Hašim Tači, on ih je kontrolisao. Šteta koju su napravili Tači i njegov tim je veoma velika. Pokret Samoopredeljenje s pravom se odupro pitanju udruživanja opština sa srpskom većinom, zajedno sa drugim opozicionim strankama. Da je postojao konsenzus i napor za uključivanje, Kosovo ne bi potpisalo Sporazum o pridruživanju 2013. godine. Bilo je iskusnih ljudi koji su na ovo delo gledali drugačije. A 2015. godine ne bi bilo potpisanog sporazuma za koji se ispostavilo da je štetan“ rekao je Suroi i emisiji Rubikon na Kljan Kosova.

Suroi je rekao da je „uzurpacija“ procesa bez saradnje sa opozicijom prouzrokovala štetu, te stoga preporučuje da trenutna vlada sasluša opoziciju.

„Oni pokazuju i predstavljaju lekciju za trenutnu vladu da uđe u bilo koji pregovarački proces. Treba da postoji stalna komunikacija sa opozicijom i pažljivo da se slusluša, čak i kada opozicija ne daje predloge, već samo uvrede“ zaključio je Suroi.

Suroi potvrdio: Biću deo savetodavnog tima u dijalogu sa Beogradom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.