Suroi potvrdio: Biću deo savetodavnog tima u dijalogu sa Beogradom

Publicista i novinar, Veton Suroi, potvrdio je sinoć da će biti spoljni savetnik u pregovaračkom timu kosovskog premijera za dijalog sa Beogradom koji se vodi u Briselu.

„Moja posvećenost je u svojstvu spoljnog savetnika za potrebe pregovaračkog procesa. Stojim na raspolaganju Vladi za potrebe pregovaračkog procesa, u ovom slučaju potpredsedniku vlade Besniku Bisljimiju, koji je angažovan po ovom pitanju. To je interaktivni proces koji, kao i svaki postupak savetovanja, ima razmenu mišljenja. Ovde se radi samo o pregovaračkom procesu“, kazao je Suroi, preneo je Klan Kosova.

Potvrdio je da on nije jedini koji će vršiti ovu funkciju, tj. da je kosovska vlada zatražila formiranje grupe koja će vršiti ovu funkciju, i da je dogovor postignut stvaranjem savetodavnog tima.

Suroi je rekao da nije deo nijedne koalicije, već će samo savetovati i iznositi svoja mišljenja.

„Tim savetnika nema izvršno učešće, već savetuje na zahtev premijera i zamenika premijera, razmatra teme i izazove“, kazao je Suroi.

Podsetimo, Balkanska grupa (Balkans Policy Research Group – BPRG), potvrdila je krajem aprila da je potpisan memorandum sa kosovskom vladom i ambasadom Norveške o angažovanju spoljnih saradnika koji bi pomogli prištinskoj delegaciji u dijalogu sa Beogradom.

Kako su tada naveli, angažovano je pet stručnjaka, među kojima je upravo Suroi i saopštili da se očekuje da će se ovoj grupi pridružiti i šesti.

Osim Suroia, angažovani su i Bernard Nikaj (Bernard Nikaj), Ljeon Maljazogu (Leon Malazogu), Robert Muharremi (Robert Muharremi), Muhamet Mustafa (Muhamet Mustafa), a očekuje se da će se ovoj grupi stručnjaka uskoro pridružiti i Bljerim Šalja (Blerim Shala).

Balkanska grupa je tada takođe potvrdila da će zadatak spoljnih stručnjaka biti pružanje podrške dijalogu, da će biti dostupni vladi, kao i da neće imati predstavničku ili rukovodeću ulogu.

Prištinska Koha nedavno je pisala da kosovska vlada ujedno namerava da proširi tim za dijalog uključivanjem međunarodnih eksperata putem ambasada različitih zemalja, među kojima su Britanija, Švajcarska i Mađarska.

Međutim, ovaj medij je ujedno pisao da Kurtijava vlada „drži u tajnosti“ ova angažovanja, sa obrazloženjem da je reč o „osetljivom procesu“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.