Šaip Kamberi: Samo SAD mogu naterati Srbiju da prizna Kosovo

Izvor: Ekonomia online (Tekst je izvorno preveden)

Dijalog između Kosova i Srbije i dalje je tema razgovora za Albance u Preševskoj dolini. Albanski poslanik u srpskom parlamentu, Šaip Kamberi, izjavio je da samo SAD mogu da primoraju predsednika Vučića da prizna Kosovo.

„Evropska unija ne može da dovede do konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, jer posreduje u tim razgovorima već nekoliko godina, a mi nemamo nikakve konkretne rezultate. Potpisali smo neke sporazume koji do sada nisu poštovani. Srbija se još uvek nije suočila sa direktnim međunarodnim pritiskom da preduzme poslednji korak ka Kosovu“.

„Mislim da Sjedinjene Države mogu da primoraju Srbiju da ide u ovom pravcu“, rekao je Šaip Kamberi, albanski poslanik u srpskom parlamentu, kazavši da se kroz ove izjave kriju drugi ciljevi.

“Ovim izjavama on igra ulogu snažne osobe uoči izbora i priprema se za kampanju“.

„Verujem da njihov cilj više nije Kosovo, već trgovina preko Kosova za teritorije Bosne“, rekao je albanski poslanik u srpskom parlamentu.

Premijer Kurti još nije pozvao zvaničnike u Preševskoj dolini da izraze svoj stav o dijalogu.

„Kosovska vlada nije zvanično pozvala zvaničnike u Preševskoj dolini da izraze naš stav, ali verujem da će to biti uskoro“, rekao je Kamberi.

„Preševska dolina bi trebalo da bude deo razgovora, jer se diskriminacijom prazni Dolina Albanaca“, rekao je gospodin Kamberi.

„Zahtev Srbije za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na severu Kosova, poslanik Kamberi vidi kao cilj Srbije da stvori nešto autonomno u okviru Kosova.

“Zahtev Srbije za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na severu Kosova od početka je razgovora zahtev kojim se želi izgraditi situacija slična situaciji sa Srbima u Bosni i Hercegovini“.

„Oni žele nešto autonomno na Kosovu, što će imati moć paralizovanja same države Kosovo“, rekao je Šaip Kamberi, predsedavajući Stranke za demokratsku akciju.

Kamberi smatra da je reagovanje Bajdenove administracije na dijalog Srbije i Kosova odloženo, dok se angažovanje predsednika Trampa smatralo prenagljenim. „Očekivali smo da ćemo imati brži odgovor“.

„Sada moramo sačekati bolju pripremu za donošenje konačnog sporazuma“, zaključio je on.

KoSSev: Šaip Kamberi govorio je Euronews

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.