Balkanska grupa: Angažovano pet stručnjaka za podršku Prištini u dijalogu, među njima Suroi, čeka se potvrda Šalje

Balkanska grupa
Foto: Fejsbuk, Balkans Policy Research Group – BPRG

Do sada je angažovano pet stručnjaka, a očekuje se da će se ovoj grupi uskoro pridružiti i šesti – najavili su iz Balkanske grupe da je potpisan memorandum o angažovanju spoljnih saradnika koji bi pomogli prištinskoj delegaciji u dijalogu sa Beogradom.

Balkanska grupa (Balkans Policy Research Group – BPRG), oglasila se danas saopštenjem, navodeći da nastavlja da pruža podršku kosovskim institucijama u izgradnji institucija, kreiranja politika, reformi vezanih za evropske agende, kao i razvoju dijaloga sa Beogradom.

„U duhu ovih napora, Balkanska grupa potpisala je 22. aprila 2021. godine memorandum o razumevanju sa Vladom Kosova i ambasadom Norveške. Ovaj memorandum utvrđuje modalitete za angažovanje spoljnih stručnjaka za proces dijaloga sa Srbijom i druge agende koje se odnose na dijalog“, poručili su.

Njihov zadatak biće pružanje stručne i sadržajne podrške procesu dijaloga.

Angažovani stručnjaci će pružati stručnu i sadržajnu podršku procesu dijaloga, biće dostupni premijeru, njegovom kabinetu i potpredsedniku vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog.

Oni neće imati predstavničku ili rukovodeću ulogu, dodaju.

Do sada je angažovano pet stručnjaka među kojima su Bernard Nikaj (Bernard Nikaj), Ljeon Maljazogu (Leon Malazogu), Robert Muharremi (Robert Muharremi), Muhamet Mustafa (Muhamet Mustafa), Veton Suroi (Veton Surroi), a očekuje se da će se ovoj grupi stručnjaka uskoro pridružiti i Bljerim Šalja (Blerim Shala).

Drugi stručnjaci mogu biti pozvani i angažovani u zavisnosti od potreba vlade i dinamike procesa dijaloga, ističe se u saopštenju.

Ova aktivnost je jedna od programskih komponenti Balkanske grupe, koje se sprovode uz podršku Vlade Norveške, u okviru programa „Razvoj mira i izgradnja države i unapređenje evropske agende“.

Podsetimo prištinski mediji prethodno su javili da je kosovski premijer, Aljbin Kurti, pozvao publicistu Vetona Suroija i bivšeg političkog koordinatora dijaloga sa Beogradom, Bljerima Šalju da budu deo ekipe u pregovorima u Briselu.

Svrha ovih razgovora bila je da dve poznate političke ličnosti, koje su bile deo pregovora iz Rambujea 1999. godine i iz Beča 2005-2007, budu uključene u dijalog sa Srbijom, u okviru grupe koja bi mogla da uključi još neke druge osobe, javili su mediji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.