Sunjog posetio manastir Draganac – razgovori sa monasima o manastirskom životu i problemima Srba

Sunjog i monah Justin
FOTO: Tomaš Sunjog/X

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini, Tomaš Sunjog posetio je danas opštinu Novo Brdo u Kosovskom Pomoravlju, dok je ujedno obišao manastir Draganac.

„Lepa poseta prelepom manastiru Draganac, gde me je iguman Justin upoznao sa svakodnevnim životom monaha“, istakao je ovaj zvaničnik EU.

Naveo je da je inspirativno čuti da je manastir Draganac pokrenuo projekt „Ručni rad“, koji, kako navodi, ima za cilj da pomogne ekonomskom osnaživanju žena na Kosovu.

O ovoj poseti oglasili su se i iz manastira.

Ističu da su ambasadora Sunjoga upoznali sa istorijom manastira i kulturnim nasleđem srpske zajednice u Kosovskom Pomoravlju i svakodnevnim manastirskim životom, ali i sa:

„Problemima, izazovima i traumama sa kojima živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji“.

Navode da je Sunjog manastir posetio zajedno sa svojim timom saradnika, i da je istakao – „svoju privrženost i veru u multietničko i multikonfesionalno društvo“.

Sunjog je posetio Novo Brdo u okviru kampanje „16 dana aktivizma“. Tamo se sastao i sa predsednikom opštine, Sašom Miloševićem.

Razgovarali su o žrtvama nasilja u porodici, kao i o međuetničkim odnosima, podršci EU opštini i potrebi da se u potpunosti iskoristi šema grantova EU za opštinski učinak.

U okviru ove posete susreo se i sa direktorom Ženskog centra za podršku i razvoj, Vesnom Stajić.

„Zahvalio sam joj se na neumornom radu i pomaganju žrtvama nasilja u porodici iz svih zajednica i regiona na Kosovu“.

Sunjog je posetu završio razgovorom sa 20 učenika osnovnih škola o zaštiti životne sredine.

„Ohrabrili smo ih da postanu šampioni u zaštiti životne sredine recikliranjem, smanjenjem upotrebe plastike i uštedom električne energije“, naveo je ovaj zvaničnik EU.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.