Arsenijević priveden da bi ga kaznili zbog neregistrovanog auta i nepoštovanja naređenja – žali se na „nasilno ponašanje policajaca“

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Lider stranke Srpska demokratija, Aleksandar Arsenijević, sproveden je danas u policijsku stanicu u Zvečanu, a potom i pušten uz izrečene kazne za nepoštovanje naređenja policijskih službenika i istekle registracije na vozilu. Izricanju kazni prethodila je višeminutna rasprava ovog političara i službenika u blizini njegove kuće. Policajci su mu zatražili saobraćajnu dozvolu, ali je Arsenijević odbio da to učini, navodeći da nije u obavezi jer nije upravljao vozilom, već je samo sedeo u njemu. Zatražio je od službenika da mu stave lisice i uhapse ga, a iste je optužio za prekoračenje ovlašćenja i nasilno ponašanje, te najavio da će da se obratiti Policijskom inspektoratu Kosova. 

Arsenijević je danas na svom Fejsbuk profilu objavio više kratkih video klipova usnimljenih neposredno pre nego što je odveden u policijsku stanicu, a na kojima se vidi kako on sedi u automobilu, dok policijski službenici stoje pored istog.

Na jednom od snimaka čuje se kako mu policajci traže saobraćajnu dozvolu, a Arsenijević odgovara sa „ne“ i zahteva od njih da mu pokažu nalog. Ujedno kaže i da im je prethodno dao ličnu kartu.

Arsenijević je rekao službenicima da on nije upravljao automobilom, odnosno bio u saobraćaju, već da je samo sedeo u njemu.

„Ja vozač nisam, na parkingu me salećete“, rekao je.

„Ja sam te video kada si krenuo i znam da kola nisu tvoja i da nemaju registraciju“, odgovorio mu je službenik, rekavši mu „‘ajde u stanicu“.

„Zovite, neka mi uzme pauk auto, nema tu šta, moraćete da me uhapsite, ne možete ovako da me presrećete ispred kuće… Želim da me uhapsite, izvolite stavite mi lisice“, odgovorio je Arsenijević, pružajući ruke ka službenicima.

Nakon višeminutne rasprave lider Srpske demokratije je kazao da će ipak otići do stanice kako bi se „tamo raspravili“, te da će o svemu da obavesti PIK.

Na poslednjem klipu vidi se kako službenici pretresaju Arsenijevića i potom ga odvode do policijskog automobila. Osoba koja je snimala potom je kazala da su Arsenijevića tokom pretresa navodno udarili, što se nije videlo na klipu.

Eljšani: Registracija mu istekla, kaznili smo ga i zbog nepoštovanja naređenja službenika

Zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, Veton Eljšani, večeras je kazao za KoSSev da nema saznanja o bilo kakvom fizičkom konfliktu.

„Ništa u vezi sa tim nismo videli i nemamo izveštaj o tome“, rekao je.

Objašnjava da Arsenijević nije priveden, već zadržan, te potom i pušten.

Pre puštanja izrečene su mu dve kazne – jedna zbog odbijanja da posluša naređenje policije, a druga zbog toga što mu je istekla registracija na automobilu.

„Bila su neregistrovana kola na ‘RKS 02’. Istekla je registracija još pre godinu dana. Zbog toga su mu uzeli tablice“, dodaje Eljšani.

Navodi da je sada neophodno da Arsenijević produži registraciju, odnosno izvadi osiguranje, kako bi mu tablice bile vraćene.

Arsenijević: Sitni udarci – mačije rane

„Nisu imali razloga za privođenje i pisanje kazne za isteklu registraciju, već su jedino mogli da pišu kaznu za nepropisno parkiranje, ukoliko nije bilo prostora za prolaz pešaka na tom parkingu ispred kuće“, oglasio se nakon puštanja u video obraćanju Arsenijević.

Ujedno je pomenuo „sitne udarce“, navodeći da su oni za njega „mačije rane“.

Osim par sitnih udaraca koji su za mene mačije rane, nije se desilo ništa značajnije. Tako da, izdržaćemo i ovo

Komentarišući navode Eljšanija za KoSSev, Arsenijević se u međuvremenu oglasio na Fejsbuku navodeći da ih demantuje.

„Mene nije zaskočila saobraćajna, već civilna policija, kao i jedan vaš kapuljaš. U komentarima ćete videti osiguranje i zakon po kome nisam bio vozač, a auto nije bio u saobraćaju. Kao i to što su mi oduzeli tablice koje su morali da vrate. I naučite ih jasnom čitanju zakona jer mi je dojadilo više da ih ja podučavam!“, naveo je Arsenijević.

U osiguranju koje je objavio Arsenijević navodi se da isto važi od 10. oktobra 2023. godine, do istog datuma naredne godine.

Arsenijević sumnja da su policijski službenici čekali da dođe do automobila kako bi mu prišli i kako kaže, „izazvali neku drugu reakciju koja bi podlegla krivičnim prijavama“.

„Ali na svu sreću to se nije dogodilo“, dodaje.

Ujedno konstatuje da se sve dogodilo samo dan nakon zvanične registracije stranke „Srpske demokratije“ na čijem čelu.

Iz ove stranke su večeras takođe reagovali, navodeći da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja i nasilno se ponašali prema Arsenijeviću.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i spreči „dalji politički progon i institucionalno nasilje nad Srpskom demokratijom“, za koju navode da je jedina opoziciona stranka na Kosovu iz srpske zajednice“.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.