Sulj Hodža: Još uvek prikupljamo dokaze za podizanje optužnice u slučaju Ivanović

sulj hodža
Foto: N1

Specijalni kosovski tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha) izjavio je da tužilaštvo još uvek prikuplja dokaze za podizanje optužnice u slučaju ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, preneo je Lajmi.net.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je juče na konferenciji za štampu da  srpski istražni organi misle da imaju ime ubice Olivera Ivanovića. Ove i druge indicije o ubistvu Ivanovića koje je srpski predsednik juče izneo, izazvale su buru reakcija kosovskih medija i zvaničnika.

„Još uvek nema ništa novo, mi vodimo istrage, poduzimamo potrebne proceduralne radnje, to je sve. Još uvek nismo podigli optužnicu, još uvek prikupljamo sve dokaze za optužnicu“, rekao je Hodža za Lajmi.net.

Haljimi: Optužbe protiv Ejupija izmišljotina

Optužbe predsednika Vučića komentarisao je i bivši advokat Fljorima Ejupija, Mahmut Haljimi koji je trenutno advokat jednog od Srba koje kosovske vlasti terete za učešće u ubistvu Ivanovića – Marka Rošića.

„Meni je Fljorim bio klijent. Nema nikakvog postupka protiv njega. Optužbe prema njemu su čorba Beograda koji ne može nikako pobeći od odgovornosti za ubistvo Ivanovića, a nastoji takvim metodama i načinom koji su već poznati. Ovo nije nikakva novost, baš nije nikakva novost. Ovo je jedna stara izmišljotina“, rekao je advokat u izjavi za Insajder.

Haljimi je i kritikovao Vučića zbog mešanja u istragu.

„Radi se o jednoj kriminalnoj državi, u to je uključen i predsednik države, daje saopštenja i meša se u tok istraga. Treba da se zna šta tu ima i šta stoji iza toga. To je više politika nego istraga“, rekao je Haljimi.

Tahiri: Srpski organi prekinuli saradnju nakon što su saznali imena osumnjičenih

Kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, s druge strane, poručuje da kosovske institucije neprestano rade na rasvetljavanju ubistva Ivanovića.

„Ono što mogu da kažem je da su institucije Republike Kosovo kontinuirano radile da razjasne šta se dogodilo sa ubistvom Olivera Ivanovića i ko su osobe koje su počinile ubistvo, tako da smo mi kao institucije radili neprekidno i još nismo došli do zaključka istrage, to je posao tužilaštva, posao policijskih istražitelja koji rade svoj posao kontinuirano sa ogromnim zalaganjem”, rekao je Tahiri.

Tahiri je dalje dodao da su ljudi koje Kosovo želi da dovede pred lice pravde „trenutno zaštićeni od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao što je slučaj sa Milanom Radoičićem“, prenosi Lajmi.net.

“Ono što mogu da kažem je da ljude koji su traženi od strane pravosudnih institucija na Kosovu, trenutno štiti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poput Milana Radoičića, traženi su od kosovskog pravosuđa da se dovedu u Republiku Kosovo da daju svoja svedočenja, oni su sada u bekstvu i drže se u Srbiji, sklonjeni od strane srpskog presednika”, rekao je Tahiri.

Kosovski ministar pravde takođe je izjavio da je Srbije prestala da sarađuje sa kosovskim institucijama od trenutka kada su se pojavila imena, i sada, kako tvrdi, sve je blokirano od strane Srbije.

“Srbija nije sarađivala u ovom pravcu sa Republikom Kosovo, to je važno pomenuti, bili su kooperativni dok nismo došli do ovih imena, kada smo izašli sa ovim imenima sve je blokirano sa njihove strane. Tako da ja mislim da je Srbija odgovorna i da bi trebalo da sarađuje sa Kosovom da pruži informacije koje smo im tražili o ubistvu Olivera Ivanovića”, rekao je Tahiri.

Đurić: Tahiri štiti Ejupija

Na izjavu Tahirija reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić okrivivši ga da je „ministar laži i nepravde koji štiti ratne zločince i krije ubice Olivera Ivanovića, a veoma je blizak sa ljudima ka kojima istraga vodi“.

Ocena Đurića je da Tahiri u „panici napada srpskog predsednika zbog toga što je obelodanio istinu“ i ponovio kritike srpskog predsednika o tome da pravosudni organi u Prištini nisu sarađivali sa srpskom istragom, da su zabranili učešće srpske policije u istrazi, falsifikovali snimke i čaure, kao i da nisu dozvolili pristup mestu zločina i informacijama o kretanju osumnjičenih.

„Onaj koji štiti Fljorima Ejupija je njegov saradnik, i saizvršilac njega i njegovih nalogodavaca“, zaključuje.

Vučić: Srpski istražni organi imaju ime ubice Ivanovića

S druge strane, predsednik Srbije juče na konferenciji za štampu po prvi put izneo je sumnje srpskih istražnih organa o umešanosti Fljorima Ejupija, glavnog osumnjičenog za zločin u Livadicama, u ubistvo Olivera Ivanovića, a srpski organi „misle da imaju i ime“ osobe koja je pucala u Ivanovića.

Fljorim Ejupi bio je glavnoosumnjičeni u slučaju miniranja autobusa „Niš Express-a“ u Livadicama. Ejupi je u prvostepenom postupku za ovo delo bio osuđen na 40 godina zatvora, ali je potom, odlukom Vrhovnog suda oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. Slučaj Ejupi pun je kontroverznih događaja, uključujući i njegovo bežanje iz Bondstila.

Predsednik Srbije juče je izjavio i da Milan Radoičić, na osnovu svih informacija sa kojima raspolažu, „sa sigurnošću ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića”.

“Milan Radoičić nit je cvećka… ali Milan Radoičić, sa sigurnošću, sa svim onim što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Bezbednosno-informativne agencije  ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. I to je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina”, izjavio je Vučić.

Takođe je i optužio Prištinu za dezavuisanje istrage i nesaradnju sa srpskim istražnim organima.

Pročitajte više u:

Vučić o situaciji na KiM: Ponosan na „gandijevski otpor Srba“; „Mislimo da imamo ime ubice Olivera Ivanovića“

KOHA: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana RadoičićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.