Reakcije na zabranu posete srpskih zvaničnika Kosovu

Vest je ažurirana

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je jutros da je zbog „pretnji i napada na Severu kao i drugih problema“ donelo odluku da srpskim zvaničnicima zabrani ulazak na Kosovo. Odluka je šamar EU, poručuju iz Srbije.

Dačić: Žele da izoluju Srbe

„Ovo što su uradile vlasti u Prištini potez je bez presedana i još jedan šamar, ne Beogradu, već pre svega Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici koja sramno ćuti na kršenje svih civilizacijskih normi koje godinama sprovode Ramuš Haradinaj i Hašim Tači. Pošto su naš narod na Kosovu i Metohiji ostavili bez lekova i hleba, braneći svoje sulude takse, ovom zabranom praktično žele da ga još više izoluju od bilo kakvog uticaja Beograda“, prokomentarisao je potez Prištine srpski ministar spoljnih poslova za Novosti.

Istovremeno je i negodovao protiv nedavnog sporazuma između Albanije i Kosova o zajedničkoj spoljnoj politici na osnovu kog Kosovo ovlašćuje Albaniju da u zemljama u kojima Kosovo nema diplomatska predstavništva, diplomatska misija Albanije može da zagovara priznanje Kosova.

„Taj ugovor je armatura u temeljima Velike Albanije koju nesmetano zidaju u srce Evrope, dok se istovremeno srpskim zvaničnicima zabranjuje da se kreću po teritoriji sopstvene države“, rekao je Dačić za Novosti.

Đurić: Suludo gaženje sporazuma iz 2011.

„Odluka Prištine o zabrani srpskim zvaničnicima da posećuju autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju je još jedan od poslednjih klinova u mrtvački sanduk bilo kakve ideje o dijalogu“, rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u izjavi za Tanjug.

Ovu odluku vidi kao posledicu ćutanja međunarodne zajednice na odluku o taksama, zbog čega su se „separatistički lideri u Prištini“ osmelili za „nove sulude poteze“, smatra Đurić.

Odluka Prištine je „flagrantan šamar u lice“ svim nastojanjima da se postigne normalizacija, ali i EU koja je garant svih sporazuma iz Brisela.

21:20 – Brnabić: „To je nešto na šta ćemo tek reagovati“

Komentarišući odluku kosovskog MSP, premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja se oglasila u međuvremenu, ukazala je na „sve veće provokacije Prištine“, koje, ističe, utiču na regionalnu bezbednost, saradnju i povezivanje.

Prema njenim rečima, Priština sve učestalije povlači takve poteze, uključujući današnju odluku o „blanko zabrani“ svim zvaničnicima iz centralne Srbije da putuju na teritoriju Kosova i Metohije.

„To je nešto na šta ćemo tek reagovati“, poručila je Brnabić, prenosi N1.

Srpska lista: Mržnja prema svemu što je srpsko

Cilj Prištine je očigledno da destabilizuje prilike na terenu i da izoluje srpski narod, sa namerom da se stvore nehumani uslovi kako bi napustili Kosovo i Metohiju. A reakcije od međunarodne zajednice, kao po običaju, nema, reaguju na ovu vest iz Srpske liste.

„Ako znamo da celokupni obrazovni, kulturni, zdravstveni i privredni sistem Srba na Кosovu i uopšte život, finansiraju institucije Republike Srbije, onda je odluka kojom se zabranjuje da srpski zvaničnici posete sopstveni narod pokazuje mržnju Prištine prema svemu što je srpsko, ali i jasno ukazuje šta je krajnja namera današnje odluke”, nalazi se u saopštenju.

Čelnici Srpske liste pozivaju međunarodnu zajednicu da ne bude „gluva i slepa na ovakvo ponašanje od strane Prištine koja ih ovakvim odlukama očigledno obespravljuje“.

18:00 – Zaharova: Zabrana kosovskog MSP pravno nevažeća

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, u međuvremenu je odluku kosovskog MSP o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima ocenila pravno nevažećom, prenosi ruska agencija TASS.

„Svi pokušaji nametanja takvih zabrana teoretski ili praktično, apsolutno su besmisleni i nevažeći u pravnom smislu i ne utiču pozitivno ni na koji način na promociju mirnog rešenja postojećeg problema“, poručila je Zaharova, a prenela ruska agencija.

Kocijančič: Da se poštuju sporazumi o slobodi kretanja

„Očekujemo da svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga kojim posreduje EU budu poštovani i primenjeni, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama“, odgovorila je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič na pitanje „Novosti“ da prokomentariše najnovije zabrane ulaska na Kosovo.

Kocijančič je istakla da je Federika Mogerini u kontaktu sa obe strane.

Pacoli i Dačić zajedno u Poznanju

I dok danas traje novo političko zaoštravanje između Beograda i Prištine, na Tviteru je postala popularna fotografija koju je objavila ministarka spoljnih poslova Bugarske, Ekaterina Zaharijeva.

Na fotografiji Zaharijeve sa samita u Poznanju, srpski šef diplomatije u društvu je svog kosovskog kolege, Bedžeta Pacolija.

Podsećamo, tokom poslednjeg zvaničnog događaja na kom su učestvovali Pacoli i Dačić, došlo je do verbalnog okršaja između kolega, pri čemu je, po navodima ministra Dačića, Pacoli pretio Dačiću smrću.

Govoreći o tom incidentu, Dačić je opisao da mu je na opasku da su Pacoli i albanski ministar spoljnih poslova njegovi pomoćnici zato što su obojica sa Kosova, priprećeno atentatom.

„Pacoli je to dosta teško shvatio“, kazao je Dačić i tada mu je uputio pretnju, rekavši „ti nam stalno praviš probleme, ako bude nekog atentata, da znaš da su Albanci“.

Dačić je naveo da smatra da su to ozbiljne reči i da „oni to stvarno misle“, ali mu nije odgovorio zato što je žurio.

„Ako bih mu odgovarao, bojim se da bi se završilo fizičkim sukobom“, zaključio je šef srpske diplomatije razgovarajući sa novinarima Prve.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.