Slučaj Ivanović: „Kamere isključila služba bezbednosti“; Preko sto predloženih svedoka; Učestvuje oštećena strana

Oliver Ivanović KoSSev
FOTO: KoSSev

Danas je u Prištini održan glavni pretres po trećoj, dopunjenoj optužnici Specijalnog tužilaštva protiv osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Kao i povodom prethodnih optužnica, optuženi su se i danas oglasili da nisu krivi. Novina u postupku je, međutim, to što je sada bivša supruga Olivera Ivanovića, Marina Ivanović pozvana da pristupi sudu u svojstvu oštećene strane.

Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Nakon što je započet glavni pretres, tužilac i advokati odbrane dali su svoje uvodne reči.

Tužilac Bljerim Isufaj je kako prenosi RTV Kim, kazao da smatra da postoje dokazi da su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili deo organizovane kriminalne grupe koja je delovala u Kosovskoj Mitrovici od 2014. do 2018. godine.

„Tužilaštvo je stava da je najmanje tri godine pre ubistva, svo četvoro optuženih postupalo kao kriminalna grupa sa hijerarhijom i organizovanim zadacima“, rekao je tužilac.

Žarko Jovanović i Dragiša Marković optuženi su za zloupotrebu službenog položaja. Prema rečima tužioca, Marković je optužen za otkrivanje službene tajne i manipulaciju dokazima na mestu ubistva.

Današnje ročište obeležile su i novine.

„Tužilac je danas po prvi put istakao da je bezbednosne kamere isključila neka služba bezbednosti, nije precizirao koja“, kazala je u izjavi za KoSSev, advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović.

Ona navodi i da tužilac nije naveo ni jedan dokaz kojim povezuje Silvanu Arsović sa bilo kojim drugim licem koje je navedeno u optužnici.

„Mi smo insistirali na tome da, s obzirom na to da je teret dokazivanja u ovakvim postupcima na tužilaštvu, da dokažu i dostave bilo koji dokaz koji bi potvrdio sumnju da je Silvana poznavala lica koja se pominju u optužnici, znači ne samo optužena lica, već i ona koja se spominju u optužnici“.

Videćemo šta će i kako dalje ići sa postupkom, poručuje Filipović.

Filipović je takođe potvrdila da je bivša supruga Olivera Ivanovića, Marina Ivanović pozvana u svojstvu oštećene strane, ali i da danas nije dala svoj iskaz.

„Danas nije dala iskaz jer nije bila pripremljena. Ona je mislila da je bila pozvana u svojstvu svedoka a ne u svojstvu oštećene strane“, kazala je Filipović.

Mišljenja je da će Marina Ivanović svoju uvodnu reč dati na nekoj od narednih rasprava, verovatno na sledećoj.

Brat ubijenog Olivera Ivanovića, Miroslav, potvrdio je za KoSSev takođe da je Marina pozvana u svojstvu oštećenog, ali i kazao da će u nastavku postupka porodica odabrati svog predstavnika.

„U nastavku suđenja očekujemo poziv, i onda ćemo mi odabrati svog predstavnika, koji se, istini na volju, po prvi put uključuje u taj postupak. Tako da, biće prisutan naš predstavnik – predstavnik oštećene strane i uključiće se u taj postupak ubuduće“, dodao je Miroslav.

Gaši: Predloženo oko 100 svedoka

Nakon održanog ročišta u Prištini, novinarima se obratio Tom Gaši, advokat Radeta Basare, koji je kazao da njegov klijent nema nikakvu ulogu u onome za šta se tereti.

„Ja mislim da kao policajac Republike Kosovo, on nikada nije dao nikakve informacije policajcima u Republici Srbiji. Ja mislim da ukoliko tužilaštvo smatra da je grupa Milana Radoičića izvršila ubistvo Olivera Ivanovića oni moraju da podignu optužnicu ili faktički da obaveste sud zbog čega oni sumnjaju u gospodina Radoičića“, kazao je Gaši.

Mišljenja je da će suđenje trajati dosta dugo, a to potkrepljuje time da ima oko stotinu predloženih svedoka.

Gaši je još jednom kazao da bi njegov klijent trebalo da bude pušten iz pritvora, naznačivši da je više od dve godine prošlo od kada je određen. Smatra i da bi pritvor trebalo biti zamenjen nekom drugom merom, kao što je kućni pritvor.

Zamena pritvora kućnim pritvorom zatražena je i za Nedeljka Spasojevića, dok je puštanje uz kauciju tražio i branilac Marka Rošića, Mahmut Haljimi, kazavši da je Rošić u vreme ubistva Ivanovića spavao.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Sledeće ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zakazano je kroz četiri datuma za avgust i septembar mesec, kada će se, kako se očekuje, pojaviti i predstavnik porodice Ivanović. Prvo će se održati 30. avgusta, pa 1. septembra, potom 14. i na kraju 17. septembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.