Porodica Ivanović učestvovaće u postupku kao oštećena strana; „Tražimo postupak protiv izvršilaca“

Miroslav Ivanović N1
FOTO: N1

Porodica Ivanović učestvovaće u postupku koji se u Osnovnom sudu u Prištini vodi protiv osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića kao oštećena strana, potvrdio je za KoSSev brat ubijenog lidera GI SDP, Miroslav Ivanović. 

Danas je u Prištini održan glavni pretres po trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva protiv osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Kao i tokom prethodnih ročišta, optuženi su se i danas oglasili da nisu krivi.

Novina je, međutim, to što je sada bivša supruga Olivera Ivanovića, Marina Ivanović pozvana da pristupi sudu u svojstvu oštećene strane.

Miroslav Ivanović, potvrdio je za KoSSev da je Marina Ivanović, nedavno dobila poziv da se javi sudu.

Kako kaže, shvatanje porodice bilo je da je poziv upućen u svojstvu svedoka, a kako bi svedočila o okolnostima do kojih je došlo nakon ubistva Ivanovića.

„Međutim, prema informacijama, ispostavilo se da ju je sud pozvao u svojstvu predstavnika oštećene strane“, potvrdio je Ivanović pisanje prištinskih medija koji su izveštavali sa današnjeg ročišta u Prištini. Ocenuje da je najverovatnije reč o omašci suda.

Međutim, kako dodaje, odbrana optuženih osporavala je danas da Marina Ivanović bude predstavnik oštećene strane, te kao razlog navela to da je Oliver bio formalno gledano u braku sa njom, do svoje smrti.

„On nije živeo zajedno sa njom i faktički taj brak nije ni postojao“, dodao je.

Miroslav je potvrdio da će porodica Ivanović učestvovati u postupku. Kako je naveo, sada čekaju poziv Specijalnog tužilaštva, a nakon čega će odabrati svog predstavnika koji će zastupati oštećenu stranu.

„U nastavku suđenja očekujemo poziv, i onda ćemo mi odabrati svog predstavnika, koji se, istini na volju, po prvi put uključuje u taj postupak. Tako da, biće prisutan naš predstavnik – predstavnik oštećene strane i uključiće se u taj postupak ubuduće“, dodao je Miroslav.

Kaže da će predstavnik porodice najverovatnije biti najstariji sin Olivera Ivanovića, jer, tvrdi, uveren je da to mora biti član uže porodice.

O optužnici: Više krivičnih dela, ali ne i ubistvo

Govoreći o celokupnom postupku koji se vodi u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, te podizanju čak tri optužnice, Miroslav ocenjuje da su na početku postojale nejasnoće koje su u međuvremenu otklanjane, te da se skorije konačno došlo do optužnice koja je pravosnažna.

Ivanović, međutim, precizira da se treća optužnica sastoji od više krivičnih dela, ali i da nijedno od njih nije „ubistvo“.

„Radi se o jednom manjem nizu krivičnih dela koja nisu ubistvo Olivera Ivanovića, nego se radi o pojedinim radnjama, tri četiri krivičnih dela, koja takođe jesu dela i gde se svakako može razgovarati o odgovornosti svih tih pojedinaca u vezi sa tim delima“, kazao je.

Tražimo postupak protiv izvršilaca i nalogodavaca

Ocenjuje da trenutni postupak koji se vodi u Prištini, nije nešto što zadovoljava porodicu Ivanović.

Kaže da suđenje može da doprinese, jedino ukoliko se u toku postupka dođe do informacija koje bi tužilac mogao da iskoristi za, kako je dodao, „pravi postupak, u pravom momentu“.

„Tražimo ono za šta smo mi zainteresovani. Ono što bi nama vratilo mir u naše duše jeste da se pokrene postupak i da se krene sa suđenjem za direktnog izvršioca, nalogodavca i sve one koji su u tom lancu direktno pomagali u izvršenju ovog dela“, kazao je.

Povlače se poternice –  je li to neko odustaje od progona tog lica?

Osnovni sud u Prištini ukinuo je početkom godine nalog za hapšenje Milana Radoičića koji je u optužnici Specijalnog tužilaštva, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, označen kao vođa kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

„I u ovoj optužnici se pominju neka imena, ali nisam spreman da kažem da li se protiv isto tih lica vodi istraga, ali postoji neki splet okolnosti koji drastično remeti naša razmišljanja i ocene o svemu tome, zato što se ne odvija onako kako bi logika stvari ometala“, kazao je za KoSSev Ivanović.

Komentarišući povlačenje naredbe za privođenje, Ivanović poručuje da njemu, pravnoj nauci, kao i široj javnosti, nije jasno o čemu se tu radi.

„Imate splet još nekih okolnosti da se protiv osumnjičenih povlači poternica, naredba za privođenje, da se to lice kreće po Kosovu i Metohiji nesmetano. Javnost nije upoznata, a ni mi, o čemu se tu radi. Je li to neko odustaje od progona tog lica. Meni, kao ni nauci i teoriji nije poznata praksa da se nekome čine neke posebne privilegije i ustupci u tom smislu, ukoliko je neko lice osumnjičeno da se protiv njega principijelno vodi kompletan progon i da se to lice privodi pravdi. To je ono što mi kao oštećena strana u ovoj stvari očekujemo“, zaključio je Ivanović.

Sledeće ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zakazano je kroz četiri datuma za avgust i septembar mesec, kada će se, kako se očekuje, pojaviti i predstavnik porodice Ivanović. Prvo će se održati 30. avgusta, pa 1. septembra, potom 14. i na kraju 17. septembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.