Sud u Skoplju odbacio zahtev za izručenje Tomora Morine Srbiji

Sud
FOTO: N1

Krivično veće Osnovnog suda u Skoplju odbacilo je zahtev Srbije za izručenje Tomora Morine, koga vlasti u Beogradu traže zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu, javljaju makedonski mediji. Odluka će biti upućena Vrhovnom sudu Severne Makedonije na dalje odlučivanje.

„Krivično veće Osnovnog krivičnog suda Skoplje, postupajući na zahtev Ministarstva pravde Republike Severne Makedonije i nakon što je pregledalo svu prateću dokumentaciju u prijavi, kao i razmotrilo postojeću sudsku praksu i međunarodno pravo, presudilo je da ne postoje uslovi za izručenje Morine Republici Srbiji, kao tražioca izručenja“, saopštio je sud, a prenosi Novamakedonija.

Kako je saopšteno, odluka će biti upućena Vrhovnom sudu Severne Makedonije na dalje odlučivanje.

Morina će ostati u pritvoru, dodaje se.

Poternica Interpola izdata je na zahtev vlasti Srbije koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina.

Morina se u ekstradicionom pritvoru nalazi od 25. jula, a Ministarstvo pravde Severne Makedonije dostavilo je ranije Osnovnom sudu u Skoplju na razmatranje zahtev Srbije za ekstradiciju.

N1

Pročitajte još:

Mediji: Tužilaštvo u Skoplju odbilo žalbu na odluku o pritvoru Morini, Srbija uputila molbu za izručenje

Tomoru Morini određen pritvor; Pacoli: Nećemo dozvoliti izručenja naših građana Srbiji

U Severnoj Makedoniji uhapšen bivši pripadnik „OVK“ po srpskoj poternici

Beograd traži izručenje a Priština puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.