Struka protiv korone: Lečenje kovida kortikosteroidima, kako se koriste

Autor: Slađana Đermanović

U lečenju posledica korone koriste se i kortikosteroidi. O tome u kojim slučajevima se primenjuje takva terapija, koje su koristi i eventualni rizici,  pulmolog Dejan Žujović govori za Nova.rs.

Sagovornik je učestvovao u akciji ovog portala „Struka protiv korone“, u kojoj stručnjaci odgovaraju na pitanja građana o koronavirusu.

“Na početku pandemije mi smo imali teoriju da su kortikosteroidi štetni i da ne bi trebalo da se uključuju u terapiju kod obolelih sa koronom. Onda smo malo počeli da menjamo stavove. Počelo je sa Deksazonom, a sada u zvaničnim preporukama za lečenje kortikosteroidi imaju legitimno mesto kod svakog pacijenta sa progresijom bolesti. Ako se na kontrolnom snimku pluća vidi pogoršanje, ako se promene povećavaju ili umnožavaju. Indikativno je i povećanje CRP-a, kao i svih drugih inflamatornih parametara. Ukoliko su te vrednosti u porastu, tu se već javlja prostor za uključivanje kortikosteroida”, objašnjava Žujović.

Iskusni pulmolog kaže da on lično preferira, a i u zvaničnim preporukama se izdvaja, Pronizon.

“Idemo sa nekom šemom pet dana po dve tablete, pet dana po jedna i po tableta, tri dana po jedna tableta, tri dana po pola tablete i tri dana po četvrtina tablete. Terapija se uzima ujutro posle doručka”, navodi Žujović.

Kortosteroide, ukazuje doktor Žujović, ne treba da primaju pacijenti sa koronavirusom, koji dobro reaguju na terapiju i u stabilnom su stanju. Takav vid terapije nije potreban kada nema napretka bolesti, kada su pacijenti afebrilni i na kontrolnim pregledima su nalazi bolji ili barem nije došlo do pogoršanja.

“Sve one pacijente koje ne gledaš kao dramatične i problematične, za njih nema potrebe da se uključuju kortikosteroidi”, konstatuje sagovornik.

Prema njegovim rečima, ukoliko se kortikosteroidi pravilno doziraju, ne bi trebalo da bude nekih sistemskih efekata.

“Dijabetičari moraju da vode računa o vrednostima svoje glikemije. Takođe pacijenti sa povišenim pritiskom moraju redovno da prate i mere vrednosti. I jedni i drugi treba da koriguju svoje terapije ako vide da dolazi do pogoršanja – može da skoči pritisak, mogu da skoče i vrednosti šećera u krvi”, upozorava doktor Žujović.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.