Na minimalcu više od 20 godina dok se primaju novi radnici i sa uzurpiranom imovinom

Građani pišu

Sonja Nešić iz Vučitrna, bivši viši referent u ovoj opštini, već 22 godine je na minimalcu i bez mogućnosti da ostvari puno radno angažovanje u instituciji u kojoj je radila do 1999. U međuvremenu, Opština Vučitrn je zaposlila nove radnike, dok je zahtev Nešića za angažovanje odbijen uz obrazloženje da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnim institucijama. Osim toga, problem uzurpirane imovine takođe muči ovu porodicu. Pismo njenog supruga prenosimo u celosti.

Piše: Dragoljub Nešić

Poštovani,

Nakon više bezuspešnih pokušaja obraćanja raznim državnim institucijama na Kosovu i Metohiji, sa zahtevom da se moja supruga, koja je već više od 20 godina na minimalcu, radno angažuje u opštini Vučitrn, primoran sam da se ovoga puta javno obratim putem medija zbog nepravde koja nam se čini u kontinuitetu.

Moja supruga Sonja i ja, oboje radnici u opštini Vučitrn, sa svoje četvoro – tada male dece, izbegli smo iz Vučitrna u Kosovsku Mitrovicu tokom bombardovanja, ostavivši za sobom svu imovinu.

Od tada, moja supruga se, izuzev perioda od par meseci, nije vratila na radno mesto višeg referenta, uprkos našim molbama nadležnim institucijama i njihovim obećanjima.

Privremeno rešenje po kom je njoj dodeljena minimalna novčana naknada, postalo je trajno i ona do danas nije radno angažovana.

Zahteve za rešenje njenog problema upućivali smo više puta u periodu od 2016. do 2019. i to privremenom organu Opštine Vučitrn i više puta Kancelariji za Kosovo i Metohiju – tadašnjem direktoru, Marku Đuriću, pomoćniku direktora Milošu Ranđeloviću i pomoćniku direktora Petru Petkoviću.

Iz Kancelarije za KiM nam je rečeno da imaju razumevanje i volju da reše naš problem, ali da je potrebno da zahtev za radno angažovanje uputimo direktno poslodavcu, odnosno Opštini Vučitrn.

To smo i učinili 2018. godine, ali smo od rukovodstva opštine tada dobili negativan odgovor uz obrazloženje da je trenutno na snazi zabrana zapošljavanja i povećanja broja već angažovanih radnika.

Međutim, u istom periodu u ovoj ustanovi, kao i svih ovih proteklih godina, zapošljavani su novi radnici preko raznih prijateljskih i rodbinskih veza, dok moja supruga, koja je u radni odnos stupila 1997. godine, i dalje sedi kući ili povremeno radi privatne poslove, kako bi pomogla u izdržavanju porodice jer su nam i deca nezaposlena. Zbog operacije kičme koju je imala pre godinu dana, sada je ograničen i broj poslova koje može da obavlja.

S druge strane, uredba o zabrani zapošljavanja početkom ove godine je ukinuta, a pomaka ka ponovnom radnom angažovanju moje supruge i dalje nema.

Uzurpirana imovina

Uz problem sa ostvarivanjem radničkih prava moje supruge pri srpskim institucijama, naša porodica se suočava i sa bolnim problemom ostvarivanja imovinskih prava.

Naime, kao i hiljadama drugih srpskih porodica, i naša imovina u selu Vrnica od 20 hektara obradivog zemljišta je uzurpirana, a kuća srušena.

Uz pomoć Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć, podneo sam sredinom 2019. u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici krivičnu prijavu protiv tri Albanca (S.O., S.Đ., I.N.) koji su uzurpirali moju imovinu, i koji je obrađuju i izdaju drugim licima.

Iz ovog Tužilaštva do danas nisam dobio nikakvu povratnu informaciju o statusu moje krivične prijave.

Stoga se na kraju ovog pisma još jednom obraćam svim relevatnim institucijama i predstavnicima da reše naše dugotrajne probleme na šta imamo zakonsko pravo. Upućujem apel i njima i javnosti da razumeju težinu našeg ionako teškog opstanka na KiM i pomognu koji su u prilici, ali i u obavezi da rešimo naše probleme.

Foto: KoSSev

Dragoljub Nešić je stanovnik Kosovske Mitrovice od 1999. godine. Otac je četvoro dece.Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu ili potvrdite da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.