Strateško potpisivanje: Zakletva Kosovu i ugovori iz Srbije

FOTO: Skrinšot/RTV Kim/KoSSev

„Ja, poslanik Skupštine Republike Kosova, zaklinjem se da ću časno i predano vršiti svoju dužnost i dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih državljana, da ću raditi na zaštiti i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, na zaštiti suvereniteta, teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, na garanciji ljudskih prava i sloboda u skladu sa zakonom zemlje. Zaklinjem se“.

Ovako glasi zakletva koju je manje od dve nedelje nakon napuštanja skupštine u Prištini položilo devet novih poslanika Srpske liste i jedan opozicioni.

U pitanju je deset kandidata koje je predložio CIK, nakon što je skupštinu ranije ovog meseca, konačno, posle više najava napustila Srpska lista.

Njihova imena u skupštinskom prenosu, sada i sa srpskim prevodom, uz tekst zakletve, pročitao je predsednik ove skupštine Gljauk Konjufca.

Bivšeg poslanika Slavka Simića, zamenjuje Milan Kostić, Igora Simića – Zoran Maksimović, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović, Branislava Nikolića zamenjuje Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić. Svi su poslanici Srpske liste. Bivšu poslanicu Srpske liste Draganu Antonijević, zamenjuje Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Nakon što su položili zakletvu srpski poslanici su napustili skupštinu, a potom se u sali pojavio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Nova ekipa poslanika Srpske liste se potom u sedištu Srpske napredne stranke u Gračanici obratila medijima, ne odgovarajući na novinarska pitanja nakon onog što su imali da kažu.

Svoju odluku da se Srpska lista vrati u Skupštinu Kosova, nakon prošlonedeljnog masovnog napuštanja kosovskih institucija i velikih reči, danas su opravdali „direktnim“ obrazloženjem: Srpska lista došla je do saznanja da je premijer Kosova Aljbin Kurti na mesta poslanika hteo da postavi sebi lojalne Srbe.

„Zbog najnovijih saznanja do kojih smo došli o opasnom i antisrpskom planu Aljbina Kurtija da uz pomoć sebi lojalnih kvazi Srba u Skupštini pokrene postupak promene Ustava sa ciljem ukidanja zagarantovanih prava našem narodu na Kosovu i Metohiji, danas smo izvršili tehničku verifikaciju mandata u Parlamentu. Jedini cilj našeg današnjeg poteza da sprečimo da mandati namenjeni Srbima, dođu u ruke Kurtija i njegovih kolaboracionista koji srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ne žele ništa dobro“, kazao je novoimenovani poslanik Milan Joksimović, koji je istovremeno i zamenik gradonačelnika Gračanice i predsednik Privremenog organa Opštine Lipljan.

To što su se „Republici Kosovo“, i potpisom, kao i rečima zakleli na „zaštitu suvereniteta, teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta“, a u „skladu sa zakonima zemlje“, je opisano kao „tehnička verifikacija mandata“.

„Da bi predupredili zle jezike i sve moguće spekulacije, naglašavam da je današnja verifikacija mandata čisto politički čin koji ne znači da ćemo aktivno učestvovati u radu Skupštine“, dodao je Joksimović.

„Niti će ova strateška odluka promeniti stav Srba sa severa Kosova i Metohije da napuste sve kosovske institucije. Srbi na Severu ostaju verni odluci o napuštanju institucija sve dok Priština jednostranu i protivpravnu odluku o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština“, naglasio je.

Da ne bi bilo zabune u javnosti, plastičnije su objašnjenja svojih poslanika objasnili u samoj stranci, potvrđujući da se radi o „tehničkoj verifikaciji mandata“, da bi oni bili u „sigurnim rukama“, a zapravo je u pitanju „strateška odluka“, kao i to da su „odmah“ napustili sednicu.

„Današnjom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Кurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji. Namera Кurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd. Naglašavamo da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Кosova i Metohije kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava. Na kraju, želimo da naglasimo da je naš cilj da se zaštiti naš narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Кurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima“, saopštila je Srpska lista.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je pripomogao takođe tumačenjem u istom tonu o navodnom planu kosovskog premijera da popuni mesta sa Srbima za koje sada zvanični Beograd tvrdi da ne podržavaju srpski narod, već Prištinu i Kurtija.

„Reč je o listama Rašića, Petkovića i Rade Trajković. Reč je o političkim partijama koje su apsolutno minorne, koje gotovo ne postoje na KiM, za koje je na poslednjim izborima glasalo negde između 0,17 i 0,05 odsto srpskog naroda na KiM, reč je o predstavnicima političkih partija koje su na nivou statističke greške“, javio je Tanjug.

I Petković je kao okosnicu toga što je danas u parlament ušetalo devet novih poslanika, koji su potpisali zakletvu, da bi potom i otišli, upotrebio termin „tehnička verifikacija“.

„Sve ostaje onako kako su Srbi zaključcima od 5. novembra jasno i glasno rekli – nema povratka u prištinske institucije dok se ne povuče protipravna odluka Prištine o preregistraciji i dok se formira ZSO. Želim da budem apsolutno jasan, razlog verifikacije ovih mandata od strane poslanika Srpske liste jeste isključivo taj što smo došli do najnovijih saznaja da Kurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na KiM. Poslanici Srpske liste, koji su verifikovali mandate i odmah napustili skupštinu, neće se u nju vraćati. To je isključivo urađeno u cilju kako bi se zadržala ta mesta da Kurti ne bi krenuo sa paklenim planom promene tzv. ustava Kosova kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na KiM. Pre svega, krenuo bi odmah u promenu tzv. člana 144 koji omogućava upravo srpskoj zajednici, odnosno Srpskoj listi koja je do sada bila u skupštini da spreči donošenje antisrpskih zakona“, rekao je Petković.

Upozorio je na to da bi u suprotnom slučaju, Kurti odmah krenuo u promenu ustava, promenu člana 144 („Ustava Republike Kosovo“) gde bi „oduzeo to najjače oružje koje ima Srpska lista i predstavnici srpskog naroda na KiM“.

Odmah se na Tviteru otvorila polemika upravo između Petkovića i Trajković u kojoj je ona podsetila na 2012. godinu kada je od 12 tadašnjih srpskih poslanika u kosovskoj skupštini, njih 10, i to iz nekadašnje Srpske liberalne stranke, glasalo za Usvajanje amandmana na kosovski ustav kojim je prestao tzv. međunarodni nadzor nezavisnosti Kosova, čime se Kosovo dodatno osamostalilo.

Trajković, koja je tada bila poslanica, i Sreten Ivanović, bili su jedina dva srpska poslanika koji su glasali protiv ukidanja ovakve odluke.

„Strateška odluka da zaustave Radu Trajković koja nikada nije ugrozila interese Srba sa Kosova i koja je 2012. bila jedna od dva srpska poslanika u Parlamentu Kosova koji su glasali PROTIV štetne izmene Ustava. Istorija se ne može revidirati: postoje dokumenti“, poručila je na prozivke Srpske liste i Petkovića.

Inače u kosovski ustav inkorporirane su pojedini delovi tzv. Ahtisarijevog plana koji su praktično razvijeni mehanizmi za zaštitu Srba, odnosno manjinskih naroda, i koji se ne mogu lako promeniti, osim ukoliko za izmenu tih delova ustava ne glasa i dodatna dvotrećinska većina manjinskih poslanika. Takve su tačke o specijalnim zaštićenim zonama, oružanim snagama, referendumu o ujedinjenju, jeziku, odnosno zajednicama, itd.

Iako nije neposredno potvrdila da je postojao plan da ona uđe u kosovski parlament i u ovom sazivu, i danas je navela da je Srpska lista preuzela mandate kako bi „sprečila moj ulazak u istu, i da bi onemogućila da srpska zajednica na Kosovu konačno dobije prave političke predstavnike“.

Ako se ne slažu u tome ko su pravi politički predstavnici, Srpska lista i beogradska vlast sa jedne i Trajković sa druge strane, slažu se ipak u jednom: Hteli su da spreče njen ulazak u skupštinu.

Na stranu Trajković, barem u kritikama na račun Srpske liste, stala je srpska opozicija. U reakcijama poručuju da se sada zapravo samo dobilo još deset novih Srba koji su se zakleli da će štititi nezavisno Kosovo i to sve u trenutku dok se drugi prebacuju u srpski budžet.

Srpsku listu ujedno su optužili da ovime navodno rade na sprečavanju nekih drugih Srba da prodru u područje KiM. Poručuju da nije ni trebalo da podnose ostavke, ako su već, kako su to danas kazali iz SL, „mandate uzeli da bi ih zadržali u sigurnim rukama“. Konačno, srpski opozicioni političari smatraju i da se iz Srpske liste ovim potezom „dodatno rugaju“ svima ostalima koji su dubokog uverenja izašli iz tih istih institucija. Složni su i u tome da je u pitanju „još jedna prevara“.

I dok je jedna nova grupa srpskih narodnih poslanika u Prištini danas formalno „potpisivala zakletvu Republici Kosovo, u četiri opštine na Severu Kosova, prve grupe baš ovih bivših zaposlenih u prištinskim institucijama koje spominje opozicija, a za koje je predsednik Srbije izneo da ih je oko 3,500, potpisale su ugovore kao novi službenici države Srbije.

„Isplata ovih primanja krenuće redovno i građani će novac na računima imati već u decembru“, obećala je Kancelarija za KiM. 

Kancelarija za KiM: Počelo potpisivanje ugovora između Srbije i onih koji su napustili kosovske institucije

SL: Polaganje zakletve strateška odluka da zaustavi Kurtija i Radu Trajković, ne zaustavlja proces napuštanja institucija

Srpski poslanici polažu zakletvu; Ksenija Božović i jedan opozicioni poslanik u Skupštini

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.