Vučić: Srbi spremni da se bore za kafiće i Skupštinu, a samo 1% za Kačanik

Vučić RTS
FOTO: RTS/Printscreen

„Svi hoće da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Mi ukoliko ne odemo na razgovore bićemo izolovani, prokazani, gotovi smo“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u večerašnjem gostovanju na RTS-u, dan pre nastavka dijaloga između Beograda i Prištine na ekspertskom nivou. U nekom momentu bićemo pritisnuti ali ostavite to meni, ja sam politički veteran, poručio je.

Kaže da ne podcenjuje kosovske Albance, te da je zato i u više navrata nakon povratka iz Brisela poručivao da su „razgovori teški“ i da tamo „ne idemo sa trikovima“.

„Srbi bi najviše voleli kada bi neko drugi mogao da se bori za Kačanik u naše ime, a da to ne budemo slučajno mi, pošto smo mi spremni da se borimo za kafiće i za Skupštinu Srbije… a da se borimo za Kačanik to hoće jedan odsto ljudi“, smatra predsednik Srbije.

Sa druge strane, poručuje da će svako u rukovodstvu Srbije „biti kriv ko bude pokušao da na racionalan način govori“.

Dodaje da je potpuno isto da li se predstavnici Beograda sastaju sa predstavnicima Prištine, SAD ili EU, jer „svi isto misle“.

„Isto nam žele, žele nezavisno Kosovo u okvirima i granicama današnjeg, kako su ga Albanci proklamovali, Kosovo. Svi hoće da Srbija prizna nezavisnost Kosova, mi ukoliko ne odemo na razgovore bićemo izolovani, prokazani, gotovi smo“, dodao je predsednik.

Na pitanje šta to tačno znači, Vučić poručuje da „to znači da ćemo u nekom momentu biti pritisnuti“, ali dodaje – „ostavite to meni“.

„Ja sam politički veteran, i znam kakve su posledice i po mene i neke druge, zaštitiću zemlju, a ne sebe“.

Tvrdi da „neće da se dodvorava nikome“, ali i da se Beograd bori „vezanih ruku“.

I to ne spreda, već od pozadi. A s vremena na vreme nam vežu noge i vežu vrat

 

Vučić je danas podsetio da je pre tačno deset godina Međunarodni sud pravde u Hagu dao savetodavno mišljenje da Deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo. Bila je ovo neposredna prilika da još jednom uputi kritike na račun opozicije.

„Vi mislite da može nešto više, da odem tamo pa da svakog dana odem tamo i citiram Lazara? Nema problema, otiđite pa pokažite dokle ste doveli Srbiju, a kada bude došlo vreme videćemo ko je bio Lazar, a ko se drugačije ponašao. Samo nemojte vi da mi govorite u čije vreme je Kosovo proglasilo nezavisnost, u čije vreme je Međunarodni sud pravde doneo takvu odluku…“

Predsednik je komentarisao medijske navode o tome da na Kosovo stiže vojno naoružanje iz Nemačke.

Poručuje da je tražio sve podatke od Vojno obaveštajne agencije kada je video tu vest, da ne misli da će u sklopu naoružanja biti i tenkovi „Leopard“, ali i da je moguće da će Kosovo dobiti oruđe za protiv oklopna vozila i za uništenje helikoptera, kao i G 36 Hekler i Koh puške.

Vučić se ipak nada da „naši nemački partneri neće to da urade“, ali i kaže da se „svi u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom“.

Tvrdi da SAD nisu napustile pregovore o Kosovu, te i da očekuje „još snažniji nalet Amerikanaca po tom pitanju“.

„I to što su u jednom trenutku Amerikanci rekli da postoji mogućnost da napuste Bondstil to je izazvalo dodatno da ostali NATO partneri žele da ulažu više u podršku i pomoć albanskoj vojsci nego što je to bio slučaj ranije. To samo izaziva neizvesnost i nesigurnost, ali mi ćemo biti u stanju da sebe i svoju zemlju i narod sačuvamo“, dodao je Vučić.

Vučić: Peticija protiv Kriznog štaba iživljavanje nad najboljim lekarima u Srbiji

Vučić se u toku večerašnjeg gostovanja osvrnuo i na peticiju, sada već više od hiljadu lekara, koji traže smenu Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa. Kaže da ona predstavlja „iživljavanje nad najboljim lekarima u Srbiji“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.