KBS: Vest o kupovini oružja iz Nemačke lažna

Uhapšen pripadnik KBS sa drogom i ilegalnim oružjem

Izvor: Zeri (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Ruska novinska agencija „Sputnjik“ juče je izvestila da je Kosovo od Nemačke kupilo oružje i vojnu opremu u ukupnom iznosu od 170 miliona evra, ne navodeći kada se to i dogodilo.

Sputnjik navodi da su kosovske vlasti mesecima pregovarale sa nemačkim obaveštajnim službama za nabavku topova i protivtenkovskih raketnih sistema za Vojsku Kosova, dok je njihov fokus je bio na upotpunjavanju lagane artiljerije i modernog pešadijskog naoružanja, piše Zeri.

Ova agencija tvrdi da je time Nemačka prekršila sopstvena pravila i zakone, jer, prema Sputnjiku, odredba iz 1971. načelno zabranjuje izvoz oružja u zemlje koje nisu članice NATO-a.

Ruska agencija takođe navodi da Kosovo, tj. KBS, pregovara o kupovini nove količine automatskih pušaka G-36 (Hekler i Koh), kao i tenkova „Leopard 2“.

Ali su u odgovoru iz KBS-a, za Zeri, demantovali ovu vest, nazivajući je „fake news“.

Iz Kancelarije za informacije KBS-a saopšteno je da ruska agencija namerava da nanese štetu imidžu i perspetivi KBS.

„Vesti ruske novinske agencije ‘Sputnjik’ su lažne vesti s ciljem dezinformisanja iz neprijateljskih krugova KBS-u zemlje uopšte – a kako bi se nanela šteta imidžu i perspektivi razvoja“, navodi se u odgovoru KBS-a za Zeri.

KoSSev: Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ujedno je komentarisao navode „Sputnjika“ o tome da na Kosovo stiže vojno naoružanje iz Nemačke.

U nedavnom gostovanju na RTS-u poručio je da je nakon ove vesti tražio sve podatke od Vojno obaveštajne agencije, da ne misli da će u sklopu naoružanja biti i tenkovi „Leopard“, ali i da je moguće da će Kosovo dobiti oruđe za protiv oklopna vozila i za uništenje helikoptera, kao i G 36 Hekler i Koh puške.

Vučić se ipak nada da „naši nemački partneri neće to da urade“, ali je i poručio da se „svi u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom“.

Podsetimo, pre sedam dana KBS-u je isporučen deo kontigenta višenamenskih vojnih taktičkih vozila tipa „HMMWV“.

Iz kancelarije za informisanje KBS-a rečeno je za Zeri da se u narednim danima očekuje pristizanje ostatka ovog kontigenta.

„Ova vozila su kupljena u skladu sa razvojnim planom KBS-a za povećanje operativnih kapaciteta“, rečeno je iz KBS-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.