Stefanović sa Pičom: Potezi PR nepredvidivi – zastrašuju Srbe ali su i pretnja stabilnosti regiona

 

Stefanović i Stjuart Pič
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, sastao se danas sa specijalnim izaslanikom britanske Vlade za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom. Razgovarali su o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, osvrnuvši se ujedno na Kosovo. 

Stefanović je tokom razgovora istakao „dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države“, navodi se u saopštenju.

Ovaj ministar je ujedno kazao da Srbija želi da razvija i unapređuje odnose sa svim partnerima, u skladu sa sopstvenim interesima, a radi jačanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Stefanović je poručio Piču i da Srbija nastoji da razvija dobrosusedske odnose i ostane snažan faktor regionalne stabilnosti, te ga upoznao sa inicijativom Otvoreni Balkan, za koju je kazao da nedvosmisleno potvrđuje opredeljenost Srbije za izgradnju stabilnog, bezbednog i razvijenog regiona.

Sa druge strane, Stefanović je izrazio zabrinutost zbog „nepredvidivih poteza“ Prištine.

Ovi potezi su, kaže, „usmereni na zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji, ali i predstavljaju pretnju stabilnosti čitavog regiona“.

Stefanović je ujedno kazao i da je „formiranje takozvane kosovske vojske u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima“.

Pič je, sa druge strane, kako se navodi u saopštenju srpskog ministarstva odbrane, pozdravio posvećenost Beograda dijalogu, ističući da Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti podržava stavove visokog predstavnika EU Miroslava Lajčaka po pitanju dijaloga koji se vodi u Briselu.

Izaslanik Britanske vlade je ujedno podržao proces evropskih integracija, ali i iskazao zabrinutost „zbog mogućih destabilizacija Zapadnog Balkana“, dodaje se u saopštenju.

Ipak, ovaj zvaničnik poručuje da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastojati da zadrži svoju neutralnu poziciju i objektivno tumači događaje u regionu.

Pič je takođe ukazao na značaj uloge Srbije kao faktora očuvanja regionalne stabilnosti, zaključuje se u saopštenju ministarstva odbrane.

Podsetimo, Stefanović boravi u poseti Ujedinjenom Kraljevstvu na poziv ministra odbrane ove zemlje, Bena Volasa, saopšteno je prethodno iz srpskog ministarstva, kada je i najavljen sastanak sa Pičom.

Pič je imenovan od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan početkom decembra prošle godine. Kao izaslanik sarađivaće sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, ali i sa SAD i Evropom na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. On će takođe sa partnerima raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

Stefanović se prethodno sastao i sa Volasom. Njega je dočeko počasni stroj britanske garde, a pažnju javnosti privuklo je raportiranje na srpskom jeziku.

Stefanović je prethodno obišao i Gardijski konjički puk britanskih Oružanih snaga.

Srpski ministar je dan ranije posetio Imperijalni ratni muzej u Londonu, gde se nalaze postavke i obiman materijal posvećen učešću srpske vojske u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Pročitajte još:

Stefanović u poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, najavljen sastanak sa PičomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.