Stefanović u poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, najavljen sastanak sa Pičom

Ministar odbrane Nebojša Stefanović boravi u poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske na poziv ministra odbrane Bena Volasa. Među sastancima, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane najavljeno je da će se sastati i sa Stjuartom Pičom.

Stefanović je tokom posete Ujedinjenom Kraljestvu obišao Imperijalni ratni muzej u Londonu, gde se nalaze postavke i obiman materijal posvećen učešću srpske vojske u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Ovaj muzej, osnovan tokom Prvog svetskog rata, 1917. godine, poseduje jednu od najbogatijih kolekcija na svetu ličnih arhiva, zvaničnih dokumenata, fotografija, filmskog i video materijala, obimnu biblioteku, bogatu umetničku zbirku, vojna vozila, vazduhoplove i vojnu opremu, kao i druge artefakte koji čuvaju sećanje na dva najveća ratna sukoba u istoriji čovečanstva.

Ujedno, tokom posete Stefanović će se sastati sa britanskim ministrom Benom Volasom, i nedavno postavljenim specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom.

Pič je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan imenovan početkom decembra prošle godine. Kao izaslanik sarađivaće sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, ali i sa SAD i Evropom na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. Stjuart će takođe sa partnerima raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

Stefanović će se zatim u Parlamentu sastati i razgovarati sa predsedavajućim Komiteta za odbranu Elvudom Tobajasom i sa predsedavajućim Parlamentarne grupe za Srbiju Donjeg doma, Endruom Bridžinom.

Takođe, tamo borave i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, Predrag Bandić, pomoćnik ministra za politiku odbrane i brigadni general Miroljub Čupić.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.