Lajčak sa Bisljimijem u Beču o nastavku dijaloga

Lajčak Bisljimi
FOTO: Miroslav Lajčak

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se večeras sa glavnim pregovaračom prištinske delegacije, Besnikom Bisljimijem (Besnik Bislimi) u Beču, odakle je najavio da sledeće nedelje da poseti Kosovo.

„Zadovoljan sam zbog konkretnog i konstruktivnog sastanka o napretku dijaloga o normalizaciji odnosa sa zamenikom premijera Kosova, Besnikom Bisljimijem danas u Beču“, poručio je Lajčak u objavi na Tviteru.

Ovaj evropski zvaničnik je večeras takođe potvrdio da sledeće nedelje boravi na Kosovu.

„Radujemo se nastavku naših razgovora sledeće nedelje na Kosovu“, poručio je.

Podsetimo, danas ranije je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, najavio da će Lajčak, iduće sedmice putovati u Beograd i Prištinu, zajedno s pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, s ciljem da se na sastancima s političkim vođama poradi na tome da se dijalog nastavi.

Ujedno je najavio da su u toku pripreme za novu rundu dijaloga, ali i da će do nje doći samo ukoliko su obe strane spremne da se „dobiju povoljni rezultati i opipljiva ostvarenja“.,

Kazao je da će zajedno sa Lajačkom da u tom cilju nastavi da radi s obe strane, a posebno s Kosovom za koje kaže da u ovom trenutku pokazuje „znatnu uzdržanost da sedne za pregovarački sto“.

EU očekuje i da Beograd i Priština ispunjavaju svoje obaveze i sve ono što je dogovoreno, poručio je ujedno Borelj nakon današnjeg sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, a na konferenciji sa srpskom premijerkom.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.