Jevtić: Dijalog način rešavanja problema na Kosovu

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Dijalog je osnovni način rešavanja problema na Kosovu, zaključak je današnjeg sastanka koji je u Prištini održan između potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića i zamenika šefa misije za Balkan i Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske, Emanuela Berarda, zaduženim da prati proces dijaloga između Beograda i Prištine.

”Svesni smo činjenice da problemi koji danas opterećuju dva naroda na Kosovu nisu nimalo jednostavni ali to ne znači da njihovo rešenje treba tražiti na neke druge načine a da to nije dijalog“, poručio je na današnjem sastanku Jevtić, navodeći da je to jedini način kako bi „Srbi i Albanci na Kosovu živeli bolje i kako život ne bi bio dodatno otežan”.

Istakao je da Kosovo mora biti mesto na kome će svi nevećinski narodi imati ista prava jer se „jedino na taj način gradi bolja budućnost“ i napomenuo da je nedostatak poverenja „jedan od osnovnih problema na čijem se rešenju mora intenzivno raditi“.

Fracuski zvaničnik Emanuel Berard dodao je da je „veoma loše kada dijalog ne postoji i da to znači da se postojeći problemi dodatno ukrupnjavaju“, što svakako treba izbeći.

Jevtić je, kako se navodi u saopštenju, Berardu predočio sve probleme na koje Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično nailazi kada je reč o povratku raseljenih lica, istakavši da je jedan od većih problema uzurpirana imovina.

”Mi se često trudimo da shodno našim mogućnostima obezbedimo povratak raseljenih na svoja ognjišta ali okolnosti nam ne idu u susret jer sam mišljenja da ne može samo Ministarstvo za zajednice i povratak raditi na ovome već se na ozbiljan način u rešavanje ovog problema moraju uključiti i ostale institucije”, rekao je Jevtić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.