Blog 172. dan epidemije: Više od 27 miliona registrovanih slučajeva koronavirusa

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Više od 27 miliona slučajeva koronavirusa registrovano je u svetu od početka pandemije, dok je, prema podacima objavljenim na sajtu worldometers, do sada preminulo više od 887.000 ljudi. Najveći broj slučajeva do sada registrovan je u Americi, više od 6 miliona. U ovoj zamlji registrovano je više od 193.000 smrtnih slučajeva, dok je broj aktivnih veći od 2.5 miliona. Na drugom mestu je Indija sa ukupno do sada registrovanih 4.204.000 slučajeva, pa Brazil koji je takođe prešao 4.137.000. Srbija se na ovoj listi nalazi na 66. mestu sa ukupno registrovanih 31.905 slučajeva.

U Srbiji još jedna osoba preminula od posledica kovid-19, 36 novoobolelih

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 36 slučajeva infekcije koronavirusom, jedna osoba je preminula, dok je 487 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je na prisustvo koronavirusa u poslednja 24 časa testirano 6.198 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: 85 novoinficiranih, još pet osoba preminulo

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 85 slučaja inficiranja virusom korona, preminulo je pet osoba, dok je broj izlečenih pacijenata 97, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 568, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 432 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Osam pacijenata na lečenju u Novom Pazaru, jedna osoba preminula

Na Infektivnom odeljenju novopazarske Opšte bolnice prethodnog dana preminula je jedna osoba sa simptomima koronavirusa, ali je rezultat PCR testiranja, koji je stigao nakon smrti, bio negativan, saopštio je Štab za vanredne situacije, prenosi N1.

Ukupno u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano je osam kovid pacijenata, a u poslednja 24 sata na Infektivno odeljenje primljena je jedna osoba.

U kovid ambulanti Doma zdravlja pregledana je 31 osoba, od kojih se njih 17 prvi put javilo lekarima, dok su ostali obavili kontrolni pregled.

Er Srbija omogućila putnicima besplatnu promenu datuma putovanja

Nacionalna avio-kompanija Er Srbija je saopštila da je omogućila putnicima besplatnu promenu datuma putovanja za avio-karte kupljene u periodu do 15. septembra 2020. godine, javlja N1.

Kako se navodi u saopštenju, promotivna akcija se odnosi na sve destinacije u mreži Er Srbije, osim Njujorka, i važi za putovanja do 31. marta 2021. godine.

Putnici datum leta, bez naplate penala, mogu zameniti neograničen broj puta, u bilo kom trenutku, a najkasnije dan pre planiranog putovanja.

Ukoliko prvobitno plaćena tarifa nije raspoloživa za novoizabrani datum, moguće je izvršiti doplatu do cene dostupne tarife, navodi se u saopštenju Er Srbije.

U Podujevu protest zaposlenih zdravstvenih radnika zbog „diskriminacije od strane vlade”

Radnici uprave Glavnog centra za porodičnu medicinu u Podujevu, tehničari, vozači i spremačice, protestovali su u ponedeljak ujutru, kako su rekli, zbog diskriminacije vlade, budući da im nisu isplaćene naknade za rizik u iznosu od 300 evra za mesec jul i avgust, prenosi Koha.

Prema rečima predsednika sindikata Šećira Maljićija (Sheqir Maliqi), svi ovi radnici su izloženi riziku od kovid-19 i da bi im trebalo dati dodatne plate, kao i lekarima i medicinskim sestrama.

Radnici koji su protestovali takođe su najavili štrajk u slučaju da se njihov zahtev ne razmotri.

Dr Radovanović za Nova.rs: Sve o kineskoj vakcini u Srbiji

Kineska Nacionalna biotehnička grupacija (CNBG) i kompanija Sinovak javile su da su Srbija i Pakistan među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv korona virusa. Prema medijskim navodima, kineske kompanije traže više podataka iz inostranstva za konačna odobrenja potencijalne vakcine, s obzirom na to da se broj novih infekcija u Kini smanjuje. Od ministra zdravlja Zlatibora Lončara stiže odgovor da nisu ispunjeni uslovi da bi se kineska vakcina testirala u Srbiji. Lončar je rekao da će to ministarstvo obavestiti građane kada vakcina „dođe do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira”, ali i kada vakcina ispuni sve uslove u srpskoj Agenciji za lekove. Kako bi sve to trebalo da izgleda u praksi, pitali su epidemiologa Zorana Radovanovića.

„Mi nismo neka neozbiljna država koja može na nekom drugom principu da funkcioniše, da se ne ispoštuju sva ta pravila koja postoje“, kazao je ministar. Prema njegovim rečima, trebalo bi da krajem godine i početkom sledeće bude proizvedena bezbedna vakcina protiv korona virusa. On je ponovio da će Srbija među prvima dobiti vakcinu koja bude bezbedna i bude ispunila sve uslove.

Opšta bolnica Đakovica: 25 pacijenata na terapiji kiseonikom

U Opštoj bolnici u Đakovici trenutno je hospitalizovano ukupno 33 pacijenata, dok je kod njih 25 potvrđeno prisustvo virusa korona.

Prema dnevnom izveštaju ove zdravstvene institucije 25 pacijenata je na terapiji kiseonikom, dok je jedan pacijent sa CPAP maskom.

U Čačku 20 pacijenata u bolnici

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 20 pacijenta, javlja RTS.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 14 pacijenta, od kojih je šest prvih pregleda.

Upravni savet sindikata KP najavio protest ukoliko ne budu uključeni u paket za vanredne situacije

Upravni savet sindikata Kosovske policijske upozorio je na proteste u slučaju da ne budu uključeni u paket za vanredne situacije, prenosi Koha.

Na sastanku koji je održan u petak izvršena je revizija situacije, dok su policijski službenici izrazili nezadovoljstvo zbog toga što nisu uključeni u paket za vanredne situacije, koji uključuje plaćanje 300 evra, plaćanje prekovremenih sati, plaćanje obroka i plaćanje noćne smene po zakonu.

S obzirom na to da do sada nisu dobili zvaničan odgovor i da nije usledila konkretna akcija u vezi sa realizacijom njihovih zahteva, upozorili su Vladu da će, ukoliko ne ispuni navedene zahteve do 15. septembra, a koji su, kako kažu, iz Upravnog saveta sindikata KP, „vrlo simbolični u poređenju sa činjenicom da policija radi 12 sati bez pauze”, protestovati.

Imajući u vidu situaciju koju je izazvala pandemija „Upravni savet policijskog sindikata trenutno ne insistira na ovom roku da se ispune vitalni zahtevi”, već zahteva da se realizuju u pogodnijem vremenu i okolnostima.

Napominju da će se sindikat KP, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u datom roku, ponovo sastati 16. septembra kako bi utvrdili datum i definisali svoje akcije, „uključujući protest”.

U Vranju 24 hospitalizovana pacijenta

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti u Vranju obavljeno je 49 pregleda – 21 prvi pregled, a kontrolnih 28. Uzorkovana je krv kod 26 pacijenata i sačinjeno 27 RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 26 PCR i 27 brzih testova, navodi se na gradskom sajtu, prenosi RTS.

U tri kovid bolnice Zdravstvenog centra u Vranju, ukupan broj pacijenata je 24, od čega kovid pozitivnih 11. Među hospitalizovanima nema dece.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.