Jeremić: Premeštanje srpske ambasade u Jerusalim u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 478 SB UN

Dokument koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj Kući je „vic“. Ne postoji država na svetu koja iole drži do sebe čiji bi predsednik, premijer ili kralj, seo na hoklicu i učinio tako nešto i još se hvalio kako je zauzvrat dobio olovku“, kazao je Vuk Jeremić.

„U istom dokumentu se navode odnosi Beograda i Prištine, prava homoseksualaca u svetu, 5G mreže, ambasade u Jerusalimu, tretiranje Hezbolaha kao terorističke organizacije, diversifikacija energetskog snabdevanja… To pas s maslom ne bi pojeo. Pola sveta nam se smeje, a druga polovina je zgrožena“, rekao je ovaj opozicioni lider u Arilju, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke koju predvodi.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je Vučić potpisao dokument koji je na štetu Srbije, jer se Vučićevim potpisom obavezala da u narednih godinu dana ne lobira za povlačenje priznanja Kosova, dok se Priština nije obavezala da ne lobira za dalja priznanja.

„Srbija se obavezala i da premesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN u kojoj stoji da se sve članice UN obavezuju da neće učiniti. Srbija je, posle SAD i Gvatemale, tek treća država na svetu koja će imati ambasadu u Jerusalimu. Kako će se sada Srbija kredibilno zalagati za poštovanje Rezolucije 1244, koja je srž naše kosovske politike, ako je tako lako pregazila drugu rezoluciju, i to zarad olovke i deset minuta sedenja na hoklici“, upitao je Jeremić.

Jeremić je istakao da Vučić u Belu kuću nije poveo nikoga ko poznaje međunarodne odnose i ko je mogao da mu ukaže na posledice potpisivanja ponuđenog dokumenta.

„Siniša Mali je jedini ko je u toj delegaciji dovoljno dobro znao engleski jezik da bi mogao da pročita šta u tom dokumentu zaista piše. Mali, međutim, nije stručan za međunarodne odnose – njegovo polje ekspertize su finansijske malverzacije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je predsednik Srbije otišao u Vašington bez ikakve platforme o pregovorima, i ponovio da Vučić nije imao ustavna ovlašćenja da u njima učestvuje.

„Miloš Obrenović nije znao da se potpiše, ali zato nikada nije sam pregovarao sa Turcima. Srbija je pre samo osam godina bila u situaciji da je izaberu da predsedava Generalnoj skupštini UN, a juče ju je na hoklici u Beloj kući predstavljao čovek koji je očigledno prvi put video ono što će potpisati samo nekoliko minuta kasnije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da će Narodna stranka igrati najvažniju ulogu u raskidu sa „crnilom i ekstremizmom koji danas vladaju Srbijom“, jer ima ljude, politiku i ideologiju.

„Narodna stranka gradi organizaciju koja će biti sposobna da ostvari izbornu pobedu i spreči krađu izbora od Subotice do Vranja i koja će biti sposobna da preuzme odgovornost za vođenje države“, rekao je Jeremić.

Upravo na račun Jeremića već godinama stižu snažne kritike vlasti o njegovoj ulozi na poziciji ministra spoljnih poslova, u kampanji formulisanja pitanja Međunarodnom sudu pravde u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, kada se, kako je u javnosti protumačeno, odgovor odrazio nepovoljno po Srbiju. O tome je i danas govorio Aleksandar Vučić u intervjuu za Pink iz Vašingtona, podsetivši još jednom na „ogromnu i nepopravljivu štetu koja je Srbi naneta“ u vreme nakon ovog proglašenja 2008, odnosno izjašnjenja suda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.