Na Kosovu u prvoj polovini godine zatvoreno 576 preduzeća

Katanac, preduzeće, zatvaranje
FOTO: BN

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ove godine 576 preduzeća prijavilo se da prekine poslovanje. Ova cifra je niža u odnosu na prethodnu godinu, kada je tako nešto zatražilo 891 preduzeće.

Situacija usled pandemije ih nije sprečila da otvaraju preduzeća, gde je u periodu januar-jul bilo registrovano 4.436, prema podacima Agencije za registraciju biznisa na Kosovu.

„2020. godine, u prvih 6 meseci, registrovano je ukupno 4.346 preduzeća. 2019. godine, u prvih 6 meseci, otvoreno je ukupno 5.106 preduzeća, dok je 2020. godine, u prvih 6 meseci, zatvoreno ukupno 576 preduzeća, a 2019. godine je, u prvih 6 meseci zatvoreno ukupno 891 preduzeće“, navodi se u pisanom odgovoru.

Stručnjak iz oblasti ekonomije, Safet Grdžaliju (Gërxhaliu), rekao je da je otvaranje ili zatvaranje preduzeća fenomen koji postoji uprkos pandemiji. Kaže da će do kraja ove godine biti još negativnih rezultata.

„Do kraja godine imaćemo mnogo lošije rezultate koji opisuju jadnu ekonomsku situaciju na Kosovu“, rekao je, nadajući se vladinoj podršci preduzećima.

Profesor ekonomije, Muhamet Mustafa, sa druge strane, rekao da je pandemija uticala na zatvaranje preduzeća jer postoji povećana neizvesnost za preduzeća koja se otvaraju kao i za nova poslovna ulaganja.

„Od preduzeća koja smo anketirali, bilo je njih 35 najznačajnijih na Kosovu, koja su planirala da ulože blizu 50 hiljada do 3 miliona evra, ali su sva na neko vreme prestala da ulažu“, rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.