Stano: Kosovu se ne uvode sankcije već mere, uvešćemo ih i BG ako ne radi na stabilizaciji, Kurtijev plan zakazao

FOTO: Printscreen

Portparol Evropske unije, Peter Stano, kazao je danas na konferenciji za medije da se Prištini ne uvode sankcije, već mere koje imaju političke i ekonomske posledice. Podcrtava da će one imati momentalni efekat, ali i da su neke već na snazi. EU je spremna i za mere protiv Srbije, ukoliko ne radi u interesu deeskalacije situacije, kazao je. Sa druge strane, precizira da je Kurtijev plan zakazao da adekvatno adresira ključna pitanja koja su u „korenu krize“.

Radio Slobodna Evropa pisao je juče da je kabinet visokog predstavnika Evropske unije, Žozepa Borelja, sastavio predlog paketa mera usmerenih protiv kosovske vlade i premijera Aljbina Kurtija.

Danas se oglasio portparol EU, Peter Stano, navodeći da su restriktivne mere – predlog zemalja članica EU, bazirane na jasnim pravnim okvirima nakon dugog dijaloga.

„Zbog nedavne eskalacije sukoba početkom ovog meseca, Evropska unija, njenih svih 27 članica, jasno su rekle da očekuju, da zahtevaju da Kosovo i Srbija deeskaliraju tenzije, naročito na Severu Kosova“, kazao je.

A ukoliko ne dođe do deeskalacije, slede posledice.

„Poslednjih dana i nedelja bilo je veoma intenzivnih razgovora između EU, naših saveznika i partnera sa obe strane, da nađemo način da prevaziđemo status quo na Kosovu“, kazao je Stano, dodavši da, sa druge strane, „deeskalacije još uvek nema“.

„Moramo da se pomerimo sa kriznog menadžmenta na održivi proces i na Severu Kosova ponovo mora da bude uspostavljen mir“, kazao je ovaj zvaničnik.

Stano je još jednom ponovio da se ne planira uvođenje sankcija, već da je reč o merama „koje će imati momentalni efekat“, naglašavajući da su neke od njih već na snazi.

On je potvrdio da su države članice EU juče podržale seriju mera u vezi sa Kosovom, a koje se tiču političkih i ekonomskih posledica, kao što su prekid poziva na sastanke na visokom nivou i finansijska saradnja sa Prištinom.

„Naravno, ove mere su privremene i one mogu biti povučene, i zavise od dešavanja na licu mesta i kredibilnih i odlučnih koraka koje premijer Kurti mora da napravi“, naveo je on.

Evropska unija je spremna da preduzme mere i protiv Srbije, naglasio je Stano, a ukoliko se, navodi, ustanovi da Srbija ne radi u interesu deeskalacije situacije.

„Ukoliko 27 zemalja članica oceni da Srbija doprinosi eskalaciji, one će onda razgovarati o tome koje će mere preduzeti protiv Srbije“, naveo je portparol EU.

Stano ujedno tvrdi da je kosovski premijer, Aljbin Kurti „zakazao“ u preduzimanju odlučnih koraka i akcija koje vode ka deeskalaciji situacije na Severu.

Ujedno tvrdi da Kurtijev plan od pet tačaka za rešavanje krize na Severu koji je predstavio zvaničnicima Evropske unije, a potom i poslanicima u skupštini, nije adekvatno odgovorio na ključna pitanja.

„Plan od pet tačaka koji je predložio je zakazao da adekvatno adresira ključna pitanja koja su u korenu ove nove krize, a od njega očekujemo da u vezi sa tim pitanjima odlučno pristupi“, naveo je on.

On ujedno naglasio da su lokalni izbori na Severu Kosova jedan od razloga za najnoviju krizu.

Sa druge strane, na pitanje novinara o izjavi Kurtijevog zamenika, Besnika Bisljimija, da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „napustio ulogu posrednika“, Stano je naglasio da je politika Evropske unije da ne „komentariše komentare“, istakavši da EU „nije pristrasna, već iskreni posrednik“.

„Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine je neko ko je postavljen uz saglasnost svih 27 zemalja članica, tako da odbacujem svaki utisak da bi on mogao da bude pristrasan“, podcrtao je Stano.

Ujedno je dodao da EU ulaže puno vremena i energije da olakša dijalog.

„Uprkos njihovim stavovima, akcijama i pristupu u poslednjih nekoliko nedelja, meseci i godina, pokušavamo da im pomognemo da nađu evropsko rešenje svog problema“, kazao je Stano.

Pročitajte još:

RSE saznaje: Boreljov kabinet predložio mere protiv kosovske vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.