RSE saznaje: Boreljov kabinet predložio mere protiv kosovske vlade

Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja je sastavio predlog paketa mera usmerenih protiv kosovske vlade i premijera Aljbina Kurtija za koje se smatra da nemaju političku volju da preduzmu neophodne mere u pravcu deeskalacije situacije na severu Kosova.

Kako Radio Slobodna Evropa saznaje iz diplomatskih izvora, među predloženim merama koje je sačinio Borreljov kabinet je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posete (na Kosovu) osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu zemlje.

Takođe, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove kosovske vlade.

Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje je Kosovo podnelo na poslednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan te suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Portparol EU Peter Stano je potvrdio u utorak da je kabinet šefa evropske diplomatije podelio sa državama članicama EU „nacrt mera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija“.

Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da države članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mere, ali se od njih svakako očekuje da oni iste ispoštuju.

Neki diplomatski izvori su nagovestili da su pojedine države EU „već preduzele neke svoje mere“ koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Žozepa Borelja.

EU je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupe na neeskalirajući način i da odmah obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

U nacrtu Boreljovog predloga se naglašava spremnost da se nastavi angažovanje čim kosovska vlada preduzme korake koji se od nje očekuju u okviru Briselskog dijaloga i u skladu sa zahtevima koji su izneti u saopštenju 3. juna.

EU je takođe upozorila da je spremna da preduzme mere protiv onih političara koji odbijaju da preduzmu mere ka smirivanju situacije.

Ove zahteve su šefu kosovske Vlade preneli i evropski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabriel Eskobar tokom prošlonedeljne posete Prištini.

Međutim, kako je Radio Slobodna Evropa javio, oni nisu dobili garancije Kurtija da će svi zahtevi biti ispoštovani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 13. juna potvrdio da je predstavnicima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) preneo predlog za smanjenje tenzija na severu Kosova te da je isti već prosledio i Borelju.

Kurtijev plan od pet tačaka obuhvata identifikaciju, krivično gonjenje i suđenje svim pripadnicima kriminalnih grupa koje su napale policiju, NATO snage i novinare; povlačenje nasilnih trupa sa teritorije Kosova i zabranu krivičnih dela protiv institucija Kosova.

Komentarišući sadržaj pisma, portparol EU Peter Stano je ocenio da „do sada nismo videli nikakve odlučne i hitne korake premijera Kurtija potrebne za deeskalaciju situacije“.

Radio Slobodna Evropa

O najnovijoj krizi na Severu, čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.