Stano: EU žali što SL neće učestvovati na lokalnim izborima na Severu, osigurati da se održe u mirnim uslovima

FOTO: N1

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Srpska lista neće učestvovati na izborima u opštinama na Severu Kosova. Evropska unija ovoga puta nije pozvala na odlaganje izbora, ali izražava žaljenje što Srpska lista ne koristi pravo da učestvuje.

„Pošto su izbori kamen temeljac demokratije, EU je uvek podvlačila važnost učešća u njima. EU žali što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo da učestvuje na ovim vanrednim izborima. Osigurati da se izbori održe u mirnim uslovima je od suštinskog značaja i pozivamo sve strane da se uzdrže“, rekao je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano.

Srpska lista odlučna je da ne učestvuje na izborima koji se očekuju u aprilu za gradonačelnike i skupštine opština četiri opštine na Severu: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Prvobitno je ove izbore najavila predsednica Osmani za 18. decembar, ali su, nakon međunarodnog pritiska, odloženi.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici ovih opština, koji su bili pripadnici Srpske liste, početkom novembra podneli ostavke, usled masovnog napuštanja kosovskih institucija od strane Srba sa severa.

Srpska lista, stranka koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštila je da su razlozi za neizlazak na izbore neispunjavanje njenih uslova.

„Pre svega zbog neispunjavanja naših jasnih zahteva, koji su bili razlozi zbog kojih smo napustili institucije Kosova, a to su formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih snaga sa severa Kosova“, poručila je SL u saopštenju izdatom 23. marta.

Premijer Aljbin Kurti je istog dana na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima „znak kontrole Beograda nad strankom i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Kosova“.

Čak su i zemlje Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) reagovale na odbijanje Srpske liste da učestvuje na izborima. U zajedničkom saopštenju Kvinte rečeno je da su vanredni lokalni izbori na severu Kosova u skladu sa zakonima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.