Ansambl „Venac“ obeležava 55 godina osnivanja programom u Gračanici

Ansambl Venac
foto: Igor Marinkovic

Programom „Teško svuda svome bez svojega“ u 20 časova u Domu kulture u Gračanici, ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine obeležiće 55 godina od osnivanja.

Ansambl „Venac“ osnovan je u Prištini 1964. godine sa zadatkom da prikuplja, čuva, scenski oblikuje i prezentuje igračko, pevačko, muzičko i obredno nasleđe Kosova i Metohije, ali i šireg etnokoreološkog prostora.

Jubilarnu 55. godinu „Venac“ je obeležio nizom izvođenja programa „Zemljom ovom – Legenda o Vencu“ širom Srbije i regiona, kao i vokalno-instrumentalnim programom „U čije se zdravlje vino pije“ u Starom dvoru u Beogradu.

Novi program Ansambla „Venac“ govori o „kolevci srpskog naroda, države i tradicije na Kosovu i Metohiji, kao i o putevima kojima je sa Kosova odlazio i njemu se vraćao“, stoji u saopštenju.

Program „Teško svuda svome bez svojega“ nakon premijernog izvođenja u Gračanici, biće izveden u decembru i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ansambl Venac 2014. godine proslavio je vrlo značajan jubilej – pola veka postojanja i uspešnog rada. Tada je osnovano pet Dečijih ansambla kroz škole folklora koje obuhvataju dvadesetak mesta na području centralnog Kosova i Metohije.

Venac danas sa sedištem u Gračanici, broji oko 400 igrača, čime su „ojačani temelji za očuvanje folklorne umetnosti na prostorima Kosova i Metohije i učvršćeni koreni ovog profesionalnog ansambla“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.