Štampa vraćena sa Jarinja

FOTO: Mondo
FOTO: Mondo

Kosovski carinici na prelazu Jarinje nisu dozvolili distribuciju dnevne štampe iz centralne Srbije, pozivajući se na uredbu prema kojoj roba koja nema deklaraciju na kojoj piše da je namenjena za „Republiku Kosovo“ ne može da uđe na Kosovo, potvrdio je za KoSSev, predstavnik firme „Beokolp“, Zvezdan Mihajlović.

„Mi smo odmah obavestili Beokolp i ostale izdavače i sada čekamo informaciju od njih. Večeras ćemo ponovo pokušati da dostavimo novine, jer se radi o ugovorenim tiražima i to sada predstavlja veliki problem. Odluka vlade na koju se pozivaju je doneta sinoć i niko nije bio obavešten o tome“, rekao je Zvezdan Mihajlović.

Kaže da su zahtevi kosovske vlade „teško ostvarivi“.

„Mi taj uslov gotovo sigurno ne možemo da ispunimo, pratićemo razvoj situacije“, rekao je.

Ovo nije prvi put da je obustavljena isporuka dnevne štampe iz centralne Srbije na teritoriju Kosova. Prethodno je takođe onemogućeno ovom distributeru da na teritoriju Kosova dostavlja štampu, a nakon uvođenja taksi od sto odsto. Iako su pristali da plate takse, kako je tada saopšteno, od njih je zahtevano da na deklaraciji za robu stoji “Kosovo Republika”. Pet meseci kasnije međutim, distribucija štampe je normalizovana kao i pre uvođenja taksi.

Kako je ovog jutra javio RTS, ujedno su sa prelaza Jarinje vraćena dva kamiona kraljevačkih tablica, dok su vozači izjavili da im je ulazak zabranjen zbog toga što na carinskim papirima ne piše „Republika Kosovo“.

Da „nijedan kamion neće ući na Kosovo ukoliko nema dokumenta na kojima piše ‘Republika Kosovo'“, potvrdio je danas vršilac dužnosti potpredsednika vlade Kosova, Haki Abazi.

„Sinoć smo odlučili da unapredimo reciprocitet sa Srbijom. Do sada su kamioni iz Srbije mogli da uđu na Kosovo ako: 1. nisu imali uvredljive dokumente o kosovskoj državi i 2. ako je na njima napisano Kosovo. Sinoćnjom odlukom nijedan kamion ne može ući u našu zemlju ako u njihovim dokumentima ne piše: Republika Kosovo“, napisao je Abazi na Fejsbuku, prenosi RTK2.

Podsetimo, kosovska vlada donela je sinoć odluku na osnovu koje je vozilima sa srpskom robom onemogućeno da uđu na teritoriju Kosova bez posebne dozvole, te da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“.

Iz kosovske vlade navode da je nova mera samo nastavak primene najavljenog postepenog reciprociteta, te da su razlozi za uvođenje baš ove mere „barijere Srbije koje i dalje štete izvoznicima i uvoznicima Kosova i izazivanje trgovinskog deficita“.

Pročitajte još:
Krueziu: Nove mere u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu, najavljeno uvođenje još 31. marta

Dačić: Ne prihvatamo da na robi stoji „Republika Kosovo“ to bi značilo priznanje državnosti

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.