Nakon pet meseci srpska štampa na Kosovu

Stigle novine na Severu
Foto: Radio Kontakt plus

Na kioscima na severu Kosova, jutros se nakon pet meseci, u ponudi našla i dnevna štampa iz Srbije.

Zvezdan Mihajlović iz firme KIM Beokolp koja radi distribuciju štampe za Kosovo kaže za Radio Kontakt Plus da je za štampu plaćena dodatna taksa od 100 odsto koju je Priština uvela novembra prošle godine na uvoz srpske i robe iz BiH, a cena novina ostaje ista kao i u centralnoj Srbiji.

“Svi izdavači su izašli u susret, smanjili su cenu da bi kompenzovali ovaj deo za plaćanje takse, tako da će štampa na svim kioscima ubuduće biti po istim cenama kao i u centralnoj Srbiji” – rekao je Mihajlović.

Pošto izdavači iz Srbije ne mogu da plaćaju taksu, smanjili su njihove prodajne cene, izašli su nam u susret i dali nam veće rabate da bismo mogli da pokrijemo tu taksu od sto odsto, da bismo zadržali da na kioscima cena štampe bude ista kao u Srbiji, objasnio je Mihajlović.

On je dodao da od jutros kompletno sva štampa ide na sever Kosova, a da početkom naredne nedelje, nakon vaskršnjih praznika, očekuju normalizaciju distribucije štampe i južno od Ibra.

Dnevna štampa iz Beograda od 22. novembra prošle godine nije stizala na Kosovo zbog uvođenja takse Prištine od 100 odsto, koju su izdavači iz Beograda pristali da plate, ali je potom na carini zahtevano da na deklaraciji za robu stoji “Kosovo Republika”, dok sada to nije slučaj, odnosno roba ide kao i pre uvođenja takse.

Povezani članci:

OEBS predstavnik za medije zabrinut zbog uticaja trgovinskih mera na distribuciju štampanih medija na srpskom jeziku

Dnevne štampe nema na prodajnim mestima u Kosovskoj Mitrovici

Kosovska Mitrovica jutros bez dnevnih novina, traju zalihe mleka

Beokolp: Srpskoj štampi ne daju na KiM iako smo spremni da platimo taksu

Vlada Kosova demantuje da na Kosovo ne mogu da uđu novine

Dnevne štampe nema na prodajnim mestima u Kosovskoj Mitrovici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.