Šta stoji u sporazumu o posetama zvaničnika BGD i Pr: Zahtev, obaveštenje, odobrenje…

Zvanični bilans prema srpskim izvorima: 32 povređena, uključujući srpske zvaničnike kosovskih institucija, a najteže među njima srpski ministar u kosovskoj vladi Nenad Rikalo – smešten na odeljenju intenzivne nege u KBC Mitrovica. Primena sile prema novinarima, polomljena oprema; prvi čovek Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, sa lisicama na rukama, uz šok bombe i suzavac, izveden u prisustvu gotovo svih srpskih zvaničnika i srpskih i kosovskih institucija, rukovodilaca institucija, transportovan u Prištinu, sproveden jednom od centralnih ulica sa povijenom glavom ka zemlji, pa potom ka Merdaru, poslat u Beograd. Prema kosovskim vlastima, Marko Đurić je proteran, jer mu prethodno nije odobren zahtev da poseti Kosovo. Srpske vlasti tvrde: Ne zahtevamo, već obaveštavamo. I jedni i drugi se pozivaju na Dogovor o zvaničnim posetama. U tekstu od 377 reči, postoje reči "obavestiti", "zahtev" i "odobrena"; posete se predviđaju za "tri kategorije" zvaničnika. Za treću, u koju spadaju samo dva lica, a među njima Marko Đurić, predviđen je "redovan i pojednostavljen pristup drugoj strani" i "ad hoc dogovor" u slučaju vanredne situacije. Bilans ovonedeljne krize nije konačan: Srpska lista izašla je iz Vlade svog dojučerašnjeg koalicionog partnera Ramuša Haradinaja; zajedno sa srpskim predsednikom, Markom Đurićem i odbornicima deset srpskih opština saopštila da će posle pet godina od Prvog briselskog sporazuma, 20. aprila formirati ZSO – sa Prištinom ili bez; ROSU je imala još jednu akciju na Severu; tenzije su, posle atentata na Olivera Ivanovića u januaru dodatno skočile; najviši srpski zvaničnici govore o Oluji i Bljesku na Severu, a koju "neće dozvoliti". Tako je zvanično, najnovija kriza započela zbog sporazuma o posetama kojim se "normalizuju odnosi". U prilogu objavljujemo tekst ovog sporazuma, koji je preuzet sa zvanične Internet stranice Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije:

Strane će obavestiti jedna drugu o posetama svojih zvaničnika. Obaveštenja se upućuju na sledeći način:

– Institucija koja upućuje zahtev šalje obaveštenje direktno oficiru za vezu strane koja je domaćin posete, upućujući kopiju zahteva (cc) oficiru za vezu strane koja upućuje zahtev za posetu. Čim dobije obaveštenje, oficir za vezu odmah će potvrditi prijem.

– Ako u određenom roku (u zavisnosti od niže navedene kategorije) nema odgovora, smatra se da je poseta odobrena.

–  Ako se prigovori upute u određenom roku, moraju se uputiti direktno oficiru za vezu strane koja je uputila obaveštenje. Kopija prigovora upućuje se EU (kako Delegaciji EU u Beogradu, tako i Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini), koja će posredovati u slučaju potrebe.

2. Obaveštenje je potrebno za sledeće kategorije zvaničnika:

a. Prvu grupu čine predsednik, premijer, zamenici premijera, predsednik Skupštine i ministri unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i odbrane. Obaveštenje za ovu kategoriju mora se uputiti najmanje 72 časa unapred, a svi eventualni prigovori moraju se uputiti tokom prvih 48 časova.

b. Drugu grupu čine svi drugi ministri, potpredsednici Skupštine, direktori kancelarija Vlade i bezbednosnih agencija, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, javni tužilac, kao i sva druga lica koja imaju fizičko obezbeđenje, primera radi verski poglavari. Obaveštenje za ovu kategoriju mora se uputiti najmanje 48 časova unapred, a svi eventualni prigovori moraju se uputiti tokom prvih 24 časa.

3. Svaka strana će imenovati po jednog zvaničnika koji će imati redovan i pojednostavljen pristup drugoj strani i za koga će strane dostavljati samo logističke informacije kako bi se omogućila priprema poseta. Posete ovih zvaničnika sprovodiće se tako da se unapređuje proces normalizacije odnosa ili da se pruža doprinos sveukupnom radu u kontekstu dijaloga uz posredovanje EU.

4. Rokovi teku bez obzira na radne i neradne dane, ali se obaveštenja moraju uputiti tokom radnog vremena (od ponedeljka do petka do 17 časova).

5. U slučaju vanredne situacije koja iziskuje neodložno putovanje, dva oficira za vezu mogu da postignu ad hoc dogovor.

6. O svim eventualnim izmenama programa posete mora se izvestiti najmanje 24 časa pre posete. U slučaju manjih kašnjenja tokom posete, domaćin će pokazati fleksibilnost.

7. Primena gore navedenog procenjivaće se i po potrebi revidirati nakon tri meseca na zahtev jedne ili obe strane.

8. Ovaj dogovor primenjivaće se od 1. decembra 2014. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.