Jevtić kolegama u Vladi Kosova: Trebalo bi da se pogledamo u oči

Na danas održanoj sednici kosovske vlade u Prištini, potpredsednik ove vlade iz Srpske liste i ministar u ostavci, Dalibor Jevtić, kazao je da bi nakon događaja u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici „trebalo da se pogledamo u oči i dobijemo odgovore na pojedina pitanja“. Kosovski premijer, sa druge strane, zatražio je da, kako je rekao, nastave dijalog. 

Dalibor Jevtić zatražio je od članova Vlade Kosova odgovor na pitanje zašto je upotrebljena sila na Srbe koji su podignutih ruku i po naredbi svi polegali na pod.

"Jesu li naše olovke i notesi bili pretnja za nekoga?" – upitao je takođe Jevtić.

On je dodao je jedini cilj sastanka u Mitrovačkom dvoru bio mir, stabilnost i saradnja: "Taj cilj se nije promenio."

Takođe je podsetio da je toga dana povređeno 32 ljudi. "U toj prostoriji nisu bili kriminalci i narko dileri. Članovi vlade su se legitimisali," dodao je. 

Jevtić je podsetio i na jučerašnje hapšenje osmoro Srba u Peći.

"Kakve su to poruke? Ne znam dokle ćemo tako," kazao je Jevtić.

On je upitao svoje kolege ko je od njih pozvao ministra Nenada Rikala da ga pita kako je nakon što je pretučen od strane specijalaca.

Svoje kolege, a pre svih ministra policije, Fljamura Sefaja, podsetio je da su oni legitimni predstavnici izabrani na izborima, a kolegi Bedžetu Pacoliju je rekao da od njega očekuje da mu kaže o čemu se radi.

Jevtić je naveo i da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Kosova proistekla iz sporazuma u Briselu.

Kolegi Palju Ljekaju, koji je rekao da mogu da budu privedeni članovi Srpske liste ukoliko "unilateralno formiraju Asocijaciju" – rekao je da Srbi neće raditi ništa što nije obaveza i što nije potpisano.

Saopštio mu je, takođe, da svojom izjavom šalje lošu poruku i da nije u redu da bilo kome preti.

"Kosovo bi trebalo da bude mesto na kome treba jednako da živimo. Ukoliko ste spremni da iskreno prevaziđemo probleme, nemojte našu ispruženu ruku da tretirate na način na koji je to neko uradio u ponedeljak," zaključio je Jevtić. 

„Znam da delite mišljenje sa mnom da ono u ponedeljak nije bilo potrebno," dodao je.

Iako je Srpska lista prethodno donela odluku o izlasku iz kosovske vlade, a potom, juče postavila rok od tri nedelje za formiranje ZSO-a, Jevtić danas kaže da je razgovor jedini način da reše probleme:

"Mi smo za razgovor, jedini način da probleme rešimo je razgovor. Ne postoji drugi način osim dijaloga, ali da on bude iskren i da se ne završi samo na rečima, već da bude i dela."

Jevtić je kazao da bi njega lično bilo sramota da je bilo koji Albanac bio tretiran na način na koji je bio tretiran direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tokom hapšenja:

"Ukoliko želite da u budućnosti radimo na miru i stabilnosti i izgradnji poverenja trebalo bi da se otvori istraga i da se utvrdi odgovornost za događaje u ponedeljak."

Nakon Jevtića obratio se kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, ali, kako prenosi RTV Kim, novinarima srpskih redakcija nije obezbeđen prevod njegovog govora.

Haradinaj: Nastavimo dijalog

Poruku Haradinaja preneo je prištinski Express

On je, navodi ovaj portal, zatražio od Srpske liste da se ne povlači iz Vlade Kosova, jer veruje da bi trebalo da razgovaraju kako bi doneli "prave odluke za sve građane".

"Nastavimo dijalog, jer smo obavezni da radimo u korist naših građana, da pomognemo građanima da žive u miru," rekao je Haradinaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.