Sefaj: Srpska lista da traži ostavku Đurića, ne moju. Hodžaj: Đurić ušao na Kosovo dan pre hapšenja

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Ministar unutrašnjih poslova, Fljamur Sefaj, kaže da Srpska lista ne treba da traži njegovu ostavku, već ostavku Marka Đurića, šefa Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Srbi su podneli tri predloga, među kojima su ostavke Sefaja i Madžunija (Špenda Madžunija, direktora Kosovske policije).

Kako smatra Sefaj, Đurić je svojim ilegalnim ulaskom na Kosovo izazvao problem za srpski narod na severu.

"Nisam čuo da je neko tražio ostavku. Ali ako je Srpska lista tražila moju ostavku, predlažem da traže ostavku Marka Đurića. Trebalo bi da traži Srpska lista, mi kao institucije, njegov šef Vučić. Ovaj momak je ispušten iz ruku. Trebalo bi takođe da traže i ambasade u Republici Srbiji. Međunarodne institucije bi to trebalo da traže," rekao je Sefaj u Interaktivu KTV-a.

Hodžaj: Đurić je ušao na Kosovo dan pre hapšenja

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Potpredsednik Vlade Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je Marko Đurić na Kosovo uveden dan pre njegovog hapšenja i deportacije, koji su se dogodili u ponedeljak u Severnoj Mitrovici.

Prema Hodžajevim rečima, međunarodni sporazuma koji je potpisan u Briselu, jasno je definisano kada i kako se podnosi zahtev za odobravanje poseta, koji je prekršio Marko Đurić.

"Đurić je zapravo došao dan ranije na Kosovo, prema najnovijim informacijama koje imam, trudeći se da dobije dozvolu za posetu Kosovu."

"U vreme kada je njegova kancelarija podnela zahtev, on je već bio na Kosovu," rekao je Hodžaj u intervjuu u Zoni B, Kljan Kosova.

On je istakao da policijska akcija za hapšenje i deportaciju Đurića nije bila usmerena protiv srpske zajednice, već je imala veze sa pojedincima koji se krijumčare na Kosovo.

"Njegova svrha bila je provociranje unutrašnje situacije na Kosovu. Njegov jezik i ponašanje neodgovorne politike nisu nas učinili netolerantnim na takvo ponašanje," rekao je  Hodžaj.


Kozarev: Envere, nema opravdanja 

KoSSev: Na tvrdnje Hodžaja reagovao je zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev. 

"Tvrdnja da su Đurić i Selaković na Kosovo i Metohiju ušli dan ranije je laž Envera Hodžaja koji svakim danom novim i novim lažima želi da prikrije i izbegne odgovornost separatista u Prištini za akt terorizma prema golorukim Srbima u Kosovskoj Mitrovici," naveo je on i dodao: 

"Nema, Envere, opravdanja za sadističko divlјanje tvojih i Tačijevih maskiranih terorista i otmičara. Nećeš moći da, novim lažima, pokriješ nedela svojih terorista koji su puškama i čizmama tukli i gazili nenaoružane Srbe."

Sefaj je takođe rekao da je, pokušajima nezakonitog ulaska na Kosovo, imao loše ambicije.

"Jedini koji su patili, dolaskom Đurića – su građani na severu. Pre svega se vidi da postoji tendencija da Srpska lista napusti vladu. Sa njenim odlaskom, procesi koji su upravo bili za poboljšanje manjina, posebno Srba, biće zaustavljeni. Ne znam kako se jedan dečko sa bolesnim ambicijama usudio da izazove međunarodni incident," dodao je Sefaj.

Sefaj je takođe rekao da je Đurićeva operacija hapšenja u ponedeljak bila u potpunoj koordinaciji svih institucija. Ali je negirao glasine da su operaciju vodile političke kancelarije, rekavši da je sve bilo pod nadzorom policije.

Na pitanje da li će Đuriću u budućnosti biti dozvoljeno da uđe na Kosovo, Sefaj kaže da to u potpunosti zavisi od ponašanja Đurića.

"Svaki zahtev biće analiziran, jer nemamo problema sa pojedincima, ali da li će doći, ili ne na Kosovo, zavisi od ponašanja gospodina Đurića. Ako dođe do kreativne ideje o tome kako će se narod razvijati, onda ćemo takođe ponuditi podršku, ali ne sa takvim ksenofobičnim ponašanjima. Imao bih ideju – da preda srpski pasoš i da dođe da živi na Kosovo da zaista pomogne Srbima na Severu – dali bismo mu dozvolu," rekao je Sefaj.

Sefaj je rekao da je policija postupala na najbolji mogući način, dodajući da je osim Albanaca koji su izvanredno obavili svoj posao, bilo i policajaca drugih etničkih pripadnosti. 

On je naveo da Đurić nije deportovan, što bi, po njemu, trebalo da učini Vučić, dodajući da je "takav Đurićev potez ugrozio harmoniju između zajednica na Kosovu".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.