SRS traži raspisivanje lokalnih izbora na KiM-u: Neprihvatljivo da se prepuste kosovskim institucijama

Srpska radikalna stranka zatražila je danas, na konferenciji za medije u Beogradu, od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da raspiše lokalne izbore na celoj teritoriji Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju. Predsednik SRS, Vojislav Šešelj, istakao je da je to "ustavna i zakonska obaveza predsednika Narodne skupštine".

"Za srpske radikale je neprihvatljiva činjenica da se organizacija i održavanje lokalnih izbora na teritoriji Kosova i Metohije uređuje u skladu sa Briselskim sporazumom i prepušta institucijama samoproklamovane države Kosovo," ističu iz Srpske radikalne stranke. 

Radikali su istovremeno "upozorili" Maju Gojković da će, kako navode, "grubo prekršiti ustavno-pravni poredak Republike Srbije, ukoliko ne raspiše lokalne izbore na teritoriji južne srpske pokrajine".

Međutim, početkom februara, lider radikala je u intervjuu za RTK2 rekao, kako je tada ovaj kanal na srpskom jeziku kosovskog javnog servisa objavio – da razmišlja o učešću na kosovskim izborima koji se sve više pominju u javnosti. To je usled toga, rekao je tada Šešelj, što predstavnici Srba u kosovskim institucijama ne uživaju poverenje srpskog stanovništva na Kosovu, a to je "momenat", rekao je Šešelj tada,  koji ga "više tera da nađe načina da tome kontrira", kao i to da bi takvo stanje nepoverenja u srpske špredstavnike "uskoro trebalo promeniti".

"Ni sa Vučićem, ni sa Ivanovićem, jer se ne zna koja je varijanta gora, pa da imamo jednu čistu 'Srpsku patriotsku listu'. Verovatno na Kosovu neće dozvoliti registrovanje Srpske radikalne stranke, ali nema veze. Lista može da ima drugačiji naziv, a mi ćemo javno podržavati tu listu, dok će naši aktivisti biti kandidati na toj listi," kazao je Šešelj.

Srpska radikalna stranka poznata je po tome što je proteklih godina bila izrazit protivnik bilo kakve saradnje sa kosovskim institucijama i svima onima koji su posredno, ili neposredno podržavali kosovsku nezavisnost, kao i protiv svih oblika priznavanja legitimiteta Kosovu kao "nezavisnoj državi".

Podsetimo, SRS nije jedina opoziciona stranka koja je zatražila održavanje srpskih lokalnih izbora na KiM-u. Krajem prošle godine, Patriotski blok – Demokratska stranka Srbije, pokret Dveri, Društvo srpsko-slovenske solidarnosti "Grigorije Stepanovič Ščerbina" i Pokret građana "Stara Srbija", održali su u Severnoj Kosovskoj Mitrovici prvu javnu tribinu na kojoj su zatražili raspisivanje lokalnih izbora na KiM-a i pokrenuli peticiju za sakupljanje potpisa podrške za održavanje ovih izbora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.